Iedereen wakker… nét op tijd


Soms zijn plannen het allermooist als ze niet doorgaan. Zo kwam dat gat in de Visbrug er uiteindelijk niet, is er nooit gebouwd in de Zuidpolder en de Spuiboulevard (ja, dat was echt ooit de bedoeling) is gelukkig nooit helemaal, dwars door de Negentiende Eeuwse Schil heen, doorgetrokken richting de brug naar Pape City. Het zijn zomaar een paar voorbeelden van plannen die de handen in de stad nou niet bepaald op elkaar kregen, al kan ik helaas ook wel wat voorbeelden noemen van plannen die, tegen de zin van veel plaatsgenoten in, uiteindelijk wél doorgingen. Het bekendste voorbeeld daarvan begint met een p en eindigt met ostkantoor.
Neem nou die Damiatebrug, u weet wel die prachtige gietijzeren verbinding (uit 1855) tussen de Nieuwe Haven en de Wolwevershaven, ultieme plek voor bruiloftsfoto’s en wat mij betreft ook de allermooiste ansichtkaart van Dordt. De gemeente is eigenlijk al jaren van plan om alle Dordtse bruggen vanuit één plek (het nieuwe Stadskantoor) digitaal te gaan bedienen en dus moesten er vanwege de veiligheid (er zal maar eens een verdwaalde Japanner in de haven lazeren) allerlei toeters, alarmbellen, camera’s en zelfs oerlelijke slagbomen aan de brug bevestigd worden. Dordtenaar Hans van Rossem, die vanuit zijn woning zo’n beetje op die brug kijkt, kwam daar tegen in opstand onder het motto: hoe kun je een beschermd stadsgezicht nou nóg beter verpesten dan de mooiste brug van Dordt, nota bene een Rijksmonument, zo’n oerlelijk rood/wit jasje aan te trekken? De man moet zich als Don Quichot gevoeld hebben, want zijn jaren lange strijd tegen de ambtelijke windmolens leek een verloren strijd. Tot aan begin vorige week… toen in een commissievergadering duidelijk werd dat het gros van de Dordtse raad het eigenlijk toch óók wel bedenkelijk vindt om aan historisch erfgoed te gaan lopen leggen te klungelen. Conclusie: fijn om te weten dat er in het Stadskantoor soms wél alarmbellen gaan rinkelen. Iedereen wakker… net op tijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s