Een totaal irrelevante discussie…


Zijn de lontjes wat korter geworden in deze blijf-thuis-tijden? Je zou het wél denken als je op Facebook de steeds vinniger wordende discussies volgt over van alles en nog wat. Zelf verbaas ik me nog het meest over volwassen mensen die de figuur Zwarte Piet maar niet los kunnen laten, terwijl geen kind in dit land zich hier serieus druk over maakt. Ook over vuurwerk, moslims (die knipogen wel héél verdacht naar onze schapen), narcist Thierry (nooit begrepen dat mensen in die operette tuinden) en het corona-beleid (over malle Pietjes gesproken) wordt op de sociale media vaak, veelal zonder punten en komma’s, maar wél met véél hoofdletters en uitroeptekens intens geruzied. Ook over ogenschijnlijk minder controversiële onderwerpen wordt tegenwoordig als snel de verbale strijdbijl opgegraven. Neem nou dat plan van de gemeente Dordrecht (in Rotterdam wás het al een succes) om wat minder kansrijke kinderen op dit eiland de mogelijkheid te bieden om gratis zwemles te krijgen. Daar gaat de gemeente op scholen in, laat ik het voorzichtig zeggen, de wat minder welvarende wijken als Krispijn, Crabbehof en Wielwijk, wat extra centjes voor uit de kluis trekken en dat levert zomaar ineens een malle discussie op over de vraag: waarom nou juist dáár, want dat is toch eh… stigmatiserend? Het is een totaal irrelevante discussie, wat mij betreft. Waarom? Statistisch gezien zitten er op basisscholen in de wijken Krispijn, Crabbehof en Wielwijk nu eenmaal méér kinderen met een ‘zwemachterstand’ dan in de rest van Dordt. Dit simpelweg omdat er in die wijken méér ouders wonen die het zich niet kunnen veroorloven om particuliere zwemlessen voor hun kind (of kinderen) te bekostigen. Dat is ook de reden dat het proefproject juist dáár een aanvang neemt. In een ideale wereld hebben alle kinderen, in alle wijken, op alle scholen minstens één keer per week gratis zwemles. Daar betaal ik persoonlijk graag meer belasting voor. Maar helaas… we leven niet in een ideale wereld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s