Is dat nou echt een Teletubbie- lampje?


Op zich mooi dat onze lokale politici tegenwoordig veilig digitaal vergaderen maar, eerlijk is eerlijk, het werkt voor geen meter. Zo’n beeldvergadering van de Dordtse gemeenteraad is namelijk nauwelijks te volgen en hooguit een nóg stroever ogende uitwisseling van eerder opgestelde standpunten. Dat laatste is bij politieke debatten, zowel in raadszalen als in de Twwede Kamer, tóch al steeds vaker het geval, maar bij de ietwat klunzig ogende digitale ‘bijeenkomsten’ van de Dordtse raad raak je of helemáál de draad kwijt óf je schiet je spontaan in een Themazepam-coma. Nu heb ik weinig op met schertsfiguur Baudet, maar ik vond het wél een verademing toen hij eens, tijdens een Kamerdebat een halve minuut zweeg om te kunnen nadenken over een ‘écht’ antwoord. Nu wil ik ook weer niet ál te sarcastisch doen over die digitale raadsvergaderingen in Dordt, want ik vind het een prestatie op zich dat ze het hier zo snel (als eerste in Nederland zelfs) voor elkaar kregen. Probleem is dat er nog veel Dordtse raadsleden (nee, niet eens per definitie de ouderen) op digitaal gebied een tikkie – laat ik het netjes zeggen – ‘uitgedaagd’ zijn. En dus zit je zomaar ineens in iemand neusgaten te staren of wordt je afgeleid door het wat kinderlijk aandoende achtergrondje (Is dat nou écht een Teletubbie-lampje?) van de volgende spreker. Kortom… het werkt allemaal wel, maar niet écht lekker. Allemaal hetzelfde achtergrondje (een  technisch simpel te realiseren voorstel van de griffie) zal er ongetwijfeld iets gelikter uit zien, maar volgens mij is dat allemaal niet nodig. Er is toch wel een goed geventileerde ruimte te regelen waar alle 39 raadsleden, vijf wethouders, een griffier, een gemeentesecretaris en een paar verslaggevers op veilige afstand van elkaar kunnen plaatsnemen? En dát dan weer streamen dus… da’s beter vergaderen en ook beter te volgen. Toegegeven, de hele toko, inclusief videofaciliteiten, tijdelijk verkassen kost geld, maar dat moet een beetje democratie zich durven veroorloven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s