Dit ontwerp toont geen enkel respect voor ‘ons’ erfgoed


Prachtig natuurlijk dat er woningen komen in het voormalige 50KV station… u weet wel dat monumentale gebouw en voormalig schakelstation aan de Oranjelaan, nabij de Prins Hendrikbrug. De vraag is echter of het ontwerp dat projectontwikkelaar Getgripp de gemeente nu heeft voorgelegd wel het juiste ontwerp is. De omwonenden – in dat leuke nieuwe kleine buurtje Schaerweide dat hier onlangs is gerealiseerd – vinden het een gruwel van een ding. Waarom ze dat vinden? Omdat ‘de opbouw’ nogal hoog is en dat zou hun uitzicht bederven. Dat bezwaar begrijp ik best, maar eerlijk gezegd vind ik die hoogte van 23 meter eigenlijk nog niet eens het grootste probleem. Wat ik veel erger vind is dat het gewoon een spuuglelijk ontwerp is. Misschien heeft u de foto in de krant van gisteren gezien (anders moet u maar eens terugkijken via de website of de Facebookpagina van deze krant), maar dit ontwerp kan gewoon écht niet. Ik bedoel… smaken verschillen natuurlijk en dat mág ook, maar laten we nou eerlijk zijn; dit ontwerp (de projectontwikkelaar zet eigenlijk een gigantisch groen Heras-hekwerk om dat gebouw heen om méér appartementen te kunnen realiseren) onttrekt het originele bakstenen gebouw grotendeels aan het zicht en doet ernstig denken aan een die enorme architectonische Oostblok-missers uit ‘ons’ recente verleden, waaronder het Stadskantoor, het Belastingkantoor en nog wat van die spuuglelijke kantoorpanden die de afgelopen decennia aan de Spuiboulevard verrezen. Het ontwerp toont geen enkel respect voor dit, bij veel Dordtenaren zo geliefde stukje industrieel erfgoed. Als je het zó doet kun je het gebouw eigenlijk net zo goed helemaal slopen en er iets totaal nieuws neerzetten. Ik zeg: laten we nou lering trekken uit ons (nogal destructieve) verleden en proberen te komen tot een ontwerp dat het oorspronkelijke gebouw wél recht doet. Ik snap ook écht niet dat zowel monumentenzorg als de welstandscommissie met dit ontwerp akkoord zijn gegaan. Je hijst Doutzen Kroes toch ook niet in een Godzilla-kostuum?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s