‘Waarom nou toch altijd zo negatief?’


Ik weet het… als journalist (en columnist) wijs je maar al te vaak op zaken die je – hoe zeg ik het netjes? – een tikkie dwars zitten. En da’s trouwens meestal niet met ‘voorbedachten rade’, maar simpelweg omdat nieuws nu eenmaal vaak een wat negatieve lading heeft. Op de Journalistenschool, legde een docent me ooit uit dat dit nu eenmaal het lot van de verslaggever is: ,,Het is vaak de uitzondering op de regel die het nieuws bepaalt. Als je trein op tijd arriveert is dat meestal geen nieuws, want zó hoort het te gaan, maar op het moment dat je trein, om wat voor reden dan ook, een keertje niet of véél te laat komt is dat ineens wél nieuws, want dan wil je natuurlijk weten hoe dat komt.’’
Waarom ik dit opschrijf? Omdat iemand mij mailde ietwat verbolgen te zijn over mijn column van gisteren. Daarin schreef ik niet blij te zijn met het plan dat projectontwikkelaar Getgripp de gemeente onlangs voorlegde aangaande schakelstation 50KV aan de Oranjelaan. Dit spuuglelijke ontwerp tast dit industriële erfgoed, zo stelde ik, wel érg aan. ,,Waarom toch altijd zo negatief? Het is makkelijk om iets af te kraken’’ aldus de lezer. Daarover nadenkend bladerde ik terug in de columns die ik de afgelopen jaren schreef met betrekking tot verbouwingen en renovaties in de openbare ruimte en kwam ik tot de ontdekking dat ik daar juist vaker in positie dan in negatieve zin over schreef: zo noemde ik het plan voor het regiokantoor aan de Noordendijk mooi, alsmede dat voor het nieuwe Stadskantoor en het Hogeschoolgebouw op het Leerpark. Ook bestempelde ik de renovaties van het Energiehuis, Kunstmin, het Dordrechts Museum en de Kloostertuin als geslaagd.
Ik zou wel eens willen weten welke (let op… recente) nieuwbouw of renovatie – of plannen daartoe – ú nou uitgesproken mooi of juist lelijk vindt. Naar aanleiding van uw reacties kom ik daar dan graag een keer op terug.

Advertentie

Eén reactie

  1. Misschien niet echt recent! Vanuit de tuin zicht op dat gedrocht bovenop Kunstmin!
    Lijkt meer op een zeecontainer!
    Walgelijk ding!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s