Papendrechtse brug is door de tijd ingehaald


Tijd voor een tunnel, was mijn eerste reactie na het lezen van het artikel over de geluidsoverlast die de Papendrechtse brug, momenteel erger dan ooit, veroorzaakt. Hoe dat komt? Tja, vooral natuurlijk omdat er vandaag de dag zo’n beetje 70.000 auto’s per etmaal over die brug rijden, waaronder bijna 9000 vrachtwagens. Dat veroorzaakt motorgeronk en bandengesuis, waar omwonenden in Dordt en Papendrecht zo’n beetje volcontinu op getrakteerd worden. Da’s vervelend natuurlijk, maar ook gewoon de realiteit en dáár hoor je de bewoners van het appartementencomplex Huys de Merwede (hemelsbreed nog geen tweehonderd meter van die brug verwijderd) dan ook eigenlijk niet over klagen. Voordat er nu dus iemand gaat roepen: ‘Had je daar maar niet moeten gaan wonen’ wil ik duidelijk aangeven dat deze, veelal oudere bewoners, zeker geen zeurpieten zijn. De brug lag er immers al toen ze (althans, dat geldt voor de meeste bewoners) dit appartementencomplex met werelduitzicht betrokken, alleen was de situatie destijds anders. Ten eerste was er véél minder verkeer en ten tweede was die brug toen nog okselfris. Vandaag de dag is ‘ie oud en de dagen zat en de klep, die nog maar matig aansluit, veroorzaakt nu een welhaast gek makend gebonk. In die klep zitten namelijk houten planken, die met bouten bevestigd zijn, maar in de loop der jaren is deze constructie min of meer ingehaald door de tijd, want die bouten raken door het toegenomen verkeer steeds ‘makkelijker’ los. Regelmatig worden ze door Rijkswaterstaat wel weer aangedraaid, maar dat is inmiddels dweilen met de kraan open geworden. Natuurlijk is het tijd voor een totale renovatie van die brug, of – beter nog – een tunnel op die plek. Dat laatste zullen de huidige bewoners hoogstwarschijnlijk niet meer meemaken, maar in de tussentijd lijkt het me wél zaak dat Rijkswaterstaat, op welke manier dan ook, moeite gaat doen om de Papendrechtse brug op korte termijn wat ‘stiller’ te maken. Tom Poes… verzin een list.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s