Groene torens maken een stad mooier en schoner


Een jaar geleden schreef ik er ook al over… over groene woontorens, die niet alleen mooi, maar vooral goed zijn voor de kwaliteit van de lucht die we inademen. Lommerrijke woontorens, gemodelleerd naar bijvoorbeeld de Bosco Verticale in Milaan (die moet u maar eens ‘googelen’) winnen in de wereld steeds meer terrein. In Mexico City, Parijs en Bejing verrijzen ze momenteel in hoog tempo en ook in Nederland (Amsterdam, Utrecht en Eindhoven) staan er al diverse groene woonprojecten op stapel. Voor de gemeente Dordrecht, een stad ‘op weg’ van 119.000 naar 140.000 inwoners met ook nog eens een leuk Eneco-zakcentje in de achterzak lijkt me juist nú het uitgelezen moment om de mogelijkheden van groene bouw te onderzoeken, want in deze stad is de luchtkwaliteit, zo maak ik op uit cijfers van het RIVM en Milieudefensie, nou niet bepaald om over naar huis te schrijven is. Eerder deze week schreef ik al over het feit dat meer bomen voor betere lucht in een stad zorgen en ook groene woontorens dragen daaraan een steentje bij. Waarom? Ten eerste omdat ze voor een natuurlijke filtering van de lucht zorgen, ten tweede omdat ze water kunnen herbergen en ‘vasthouden.’ Dat laatste heeft weer twee voordelen, want bij heftige regenval kan het vele groen op die torens het riool (tijdens piekmomenten dus) ontlasten en in tijden van droogte kan dat opgeslagen water zorgen voor de bewatering van het ‘eigen’ groen. Een ander voordeel van groene woontorens is dat ze in de winter op een natuurlijke wijze warmte vasthouden en in de zomer de boel juist koel houden. En tot slot… groene woontorens zijn niet alleen aantrekkelijk om in te wonen, maar ook prachtig om naar te kijken. Het verbaast mij – en dat is ook de reden voor deze hernieuwde column over dit onderwerp – dat we in de gemeente Dordrecht, waar de komende jaren zóveel gebouwd gaat worden, op dit vlak nog helemaal niks gebeurt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s