Hoezo ‘even geen kermis?’ Verzin iets…


Weer een column over de kermis? Ja, ik weet het… ik schreef daar vorige week al over en misschien herinnert u zich nog mijn slotvraag: waar ‘posteren’ we, vanaf 2023, de Dordtse Zomerkermis? Die kan namelijk, na de grootscheepse renovatie van de Spuiboulevard, niet meer terug naar de vertrouwde plek, simpelweg omdat de Spuiboulevard zoals ‘ie er nu uitziet dan niet meer bestaat. Nu heeft de gemeente wel een nieuwe locatie op het oog (een nog aan te leggen evenemententerrein nabij de Zwijndrechtse brug) maar die plek is er voorlopig nog niet en dus wierp ik vorige week de vraag op: waar moet dit bij veel stad- en streekgenoten populaire evenement dan in de tussentijd naartoe? Het antwoord, althans zo maak ik op uit de ‘politieke reacties’, is eh… nergens eigenlijk. De alternatieve plekken die ik in eerdere columns opperde, zijn kennelijk om uiteenlopende redenen (te duur, te klein, onveilig) niet geschikt voor een tijdelijke ‘opvang’ van de kermis en dus wordt er nu, vanuit de politiek, geopperd om het evenement dán maar drie tot vijf jaar helemáál over te slaan. Toegegeven, er is onder het motto ‘beter iets dan niets’ wellicht ruimte voor een kinderkermis (zonder de grote attracties dus) op het Otto Dickeplein, het Statenplein of de Grote Markt, maar dát vind ik wat ál te makkelijk afgedaan. Daarbij denk ik dat je het, als evenementenstad bij uitstek, eigenlijk niet kunt maken om de vaste en Dordt-getrouwe exploitanten, die het momenteel als gevolg van de coronacrisis al moeilijk genoeg hebben, nu jaren in de wachtkamer te zetten. Waarom niet tijdelijk richting Duivelseiland of een andere ‘industriële’ plek? Jaren geleden bezocht ik ooit de Rotterdamse kermis op een destijds nog niet ontwikkeld stukje havenhoofd en dat was zeker niet ongezellig, vooral dankzij de échte liefhebbers die immers tóch wel komen. Of misschien á la Tilburg verspreid over de hele binnenstad? Ik lees graag uw (beargumenteerde) reacties en ideeën.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s