We hebben nog veel feestjes in te halen…


In mijn column van afgelopen zaterdag blikte ik terug op 2020. Vandaag kijk ik alvast voorzichtig vooruit naar het jaar dat nu voor ons ligt. Twee grote jubileumfeesten hadden in dit nu bijna afgesloten ‘annus horribulus’ eigenlijk al plaats gevonden moeten hebben, maar een virus dat zomaar ineens besloot om zijn eigen partijtje te gaan organiseren, stak daar een venijnig stokje voor. En dus ‘vieren’ we 800 jaar Dordt, alsmede het 400ste geboortejaar van schilder Aelbert Cuyp (de grootste tentoonstelling uit de geschiedenis van het Dordrechts Museum stónd al hélemaal in de steigers) volgend jaar met vertraging.
Het jaar 2021 wordt dus, corona volente, een overvol feest- en herdenkingsjaar, want in 2021 is het ook nog eens precies 600 jaar geleden dat ‘we’ in deze regio de grote Sint-Eliabethsvloed over ons heen kregen, dus ook hierover zult u het komend jaar veel te horen, te lezen en te zien krijgen. De Dordtse Historische Kalender – ik vind het trouwens fantastisch dat we in deze stad over zo’n handige ‘leidraad’ beschikken – ‘vertelt’ me verder dat het volgend jaar ook nog eens precies een halve eeuw geleden is dat in deze stad de koopavond geïntroduceerd werd… een aanvankelijk maandelijkse gebeurtenis die inmiddels nog nét niet door de tijd is ingehaald. Circus Royal hád in 2021 zijn 125-jarig bestaan kunnen vieren, maar dat jubileum heeft dit typisch Dordtse ‘instituut’ helaas niet mogen halen. Toneelgezelschap Inter Amicos bereikt die leeftijd volgend jaar wél, dus dáár zullen de champagneglazen ongetwijfeld uit de kast gehaald worden. Nu heb ik op zich meestal geen excuus nodig om het glas op wie of wát dan ook te heffen, maar ik verlang er toch ernstig naar om dat volgend jaar nou eindelijk weer eens samen met een heleboel blije, want  ‘coronavrije’ mensen te kunnen doen. Dáár proost ik alvast op… op alle feestjes – ja, óók die in uw privéleven – die we op een dag dubbel en dwars gaan overdoen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s