Nu maak ik me er meer zorgen over dan toen


Mijn krant herinnert me er aan dat het vandaag precies tien jaar geleden is dat de ramp bij Chemie-Pack plaats vond. Ik was redactiechef destijds en toen die melding (‘Grote brand in Moerdijk’) op mijn beeldscherm verscheen leek dat nieuws aanvankelijk nog even een ver-van-mijn-bed-show. De daarop volgende melding (‘Zwarte rook drijft richting Dordrecht’) was eigenlijk een overbodige, want Moerdijk, zo realiseerde ik me ineens, is hemelsbreed dichterbij dan ik me tot dan toe gerealiseerd had. Vanuit een raam op de redactie (we zitten in een pand tegenover het station) zag ik een apocalyptisch beeld van zwarte wolken die de stad in het duister zetten.
Redactietaken werden snel verdeeld: enkele redacteuren (en fotografen) gingen met de auto richting Moerdijk en andere collega’s hingen al aan de telefoon om informatie in te winnen bij deskundigen en mogelijk betrokkenen. Er moesten immers een heleboel vragen beantwoord worden: wat is de oorzaak van die brand? Ging daar een explosie aan vooraf? En zo ja, wát is er dan precies ontploft? Zijn er gewonden of doden? Wie is de veroorzaker en eh… nog belangrijker… kunnen we (met ramen en deuren gesloten) blijven zitten waar we zitten of is het nu een kwestie van rennen voor je leven? Dat klinkt achteraf wellicht wat overdreven, maar in die eerste minuten schiet er echt van alles door je heen. Nu we het tóch over ‘achteraf’ hebben… nog altijd stel ik mezelf de vraag of het wel verantwoord van me was om die collega’s (die zich overigens vrijwillig hadden gemeld) naar buiten te laten gaan, terwijl ik nota bene een redactiesecretaresse de opdracht had gegeven om de airconditioning uit te zetten.
Nu, met terugwerkende kracht, baart die ramp bij Chemie-Pack me eerlijk gezegd meer zorgen dan destijds. Waarom? Omdat er, tien jaar na dato, kennelijk nog altijd geen adequaat rampenplan bestaat voor het moment dat een vergelijkbare situatie zich hier opnieuw voordoet. Daar kan ik met mijn verstand niet bij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s