Schaaktafels als remedie tegen eenzaamheid…


Het voordeel van een digitaal abonnement op het AD is dat je niet alleen het nieuws uit je eigen leefomgeving kunt lezen en als columnist vind ik het boeiend om te zien hoe gemeentebesturen elders met bepaalde problemen of ontwikkelingen omspringen. Nu heb ik simpelweg de tijd niet om al die regio-edities uit te spitten, maar gelukkig word ik soms door vrienden of collega’s op interessante verhalen gewezen. Zo stuurde mijn oud-collega Hans Berrevoets (ooit verslaggever bij deze krant en een verwoed schaker) me gisteren een linkje naar een artikel in De Gelderlander over een plan om in Nijmegen, op diverse plekken in de stad, schaaktafels neer te zetten. Hans wist dat ik in het verleden ook al eens een dergelijke oproep gedaan heb, maar de tijd was daar toen kennelijk nog niet rijp voor. Dat is ‘ie nu wel, want schaken neemt momenteel een enorme vlucht in dit land. Dit mede vanwege die populaire Netflix-kraker The Queen’s Gambit (over het leven van een vrouwelijk schaakgenie). Ook de lockdown heeft veel jongeren hier aan het schaken gezet. Schaken kun je namelijk nagenoeg overal en je hebt er, behoudens een schaakspel en een schaakklok (die je overigens op elke smartphone kunt downloaden) weinig voor nodig. Volgens de Nijmeegse initiatiefnemer Julian van Stee zijn schaaktafels in een stad een ideale plek waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten en tevens een remedie tegen eenzaamheid. Het Nijmeegse Goffertpark is een van de door Van Stee geopperde locaties en in mijn ogen zou het Dordtse Merwesteinpark dé ideale plek zijn voor vier schaaktafels. Waarom? Omdat dit park zich daar qua ligging en karakter uitstekend voor leent én omdat dit park ’s avonds op slot gaat, wat de kans op vandalisme beperkt. Vier schaaktafeltjes zou de gemeente hooguit enkele duizenden euro’s kosten en ik heb zo het vermoeden dat er met het bestuur van Park Merwestein best over dit idee te praten valt… met Berrevoets bijvoorbeeld.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s