Wanneer wordt dit plein weer een buurtplein?


Ik kom nog even terug op mijn column van vrijdag. Die ging over de overlast die op en rond het Vrieseplein al sinds jaar en dag veroorzaakt wordt door – ik citeer even mezelf – ‘dapies, dopies, dealers en dronkenlappen.’ Nu zal de goede verstaander mij heus wel begrijpen, maar tóch stel ik er prijs op te benadrukken dat ik zelf geen enkele moeite heb met de opvang van dak- en thuislozen in mijn buurt. We hebben in dit land (en dus ook in Dordrecht) nu eenmaal te maken met een toenemend aantal mensen dat tussen wal en schip geraakt is en die mensen móeten natuurlijk ergens worden opgevangen. En ook al staat de dag- en nachtopvang van het Leger des Heils (aan het Kromhout dus) wellicht op een wat ongelukkige plek, ik voer absoluut geen kruistocht tegen deze instelling waar menslievende mensen met veel toewijding hun werk doen. Ik weet ook zeker dat de omwonenden (velen wonen er al tientallen jaren) op zich niet eens zóveel moeite hebben met het gros van de ‘clientèle’ die op deze opvang is aangewezen. Nee, het probleem zit hem in de aantrekkingskracht die de aanwezigheid van een paar op de pleinbankjes hangende ‘Leger-klantjes’ uitoefent op junken, dronken droppies, drugsdealers, gevelpissers, stoepschijters, sensatiezoekers en schreeuwlelijken. Wat ooit begon met een paar zwervers (al dan niet met een biertje in de hand) is inmiddels uitgegroeid tot dé centrale hangplek voor overlast veroorzakende non-valeurs, van wie de meesten bij het Leger des Heils niet eens wat te zoeken hebben. Ik woon er al decennia lang vlakbij en zag de overlast hier de afgelopen jaren als het ware exploderen. Het plein moet nu eindelijk weer een plein van de buurt… een plein van de stad worden. Maar hoe? Horeca? Bankjes weghalen? Permanent bloemenkraampje? Wie heeft er (los van strenger handhaven natuurlijk) ideeën om van het Vrieseplein weer een ouderwets gezellig stadspleintje te maken? Ik ben benieuwd naar uw reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s