Op zó’n iconisch gebouw moet je vrij zicht houden


Voordat ik deze column schreef wandelde ik uitgebreid langs de rivier, alleen dit keer even niet aan de Dordtse, maar aan de Zwijndrechtse oever, waar mijn stad zich bij elk weertype van z’n mooiste kant laat zien. Ooit – en da’s héél wat jaartjes geleden – begon mijn loopbaan bij de krant als redacteur Zwijndrecht en vanaf dat moment is die gemeente waarlijk in mijn ziel gaan zitten. Ik geef het dan ook maar ruiterlijk toe: ik heb een zwak voor Zwijndrecht, waar de wereld nog nét een tikkie ‘zachter’ is en ogenschijnlijk ook wat langzamer draait dan hier aan de overkant. Ik heb het voormalige tuindersdorp in de loop der jaren tot stad zien verworden en zag ook dat die groei (zowel in de letterlijke als in de figuurlijke zin van het woord) het landelijke en gemoedelijke karakter van Zwijndrecht nauwelijks heeft aangetast. Het zicht op Zwijndrecht (vanuit Dordt dus) is wél ernstig veranderd en dat bedoel ik positief, want waar je voorheen uitkeek op een wat rommelige, industriële oever, staat nu – tussen brug en Veerplein – een aantrekkelijke woonwijk die, dankzij een soort ondergrondse parkeerroute, ook nog eens nagenoeg autovrij is, wat het hier prettig toeven maakt. Voorbij het plein ligt (aan het Marsdiep) nóg een aantrekkelijke woonwijk (met vooral bungalows), waar momenteel veel gedoe is over de iets verderop gelegen watertoren. De omwonenden zijn namelijk nogal verontrust over de hoogte van het appartementencomplex dat een projectontwikkelaar, min of min om die toren heen, wil gaan neerzetten en daar hebben ze gewoon gelijk in. Dit ontwerp (overigens alweer het derde ‘balletje’ dat de projectontwikkelaar opgooit) heeft namelijk totaal geen ‘rapport’ met die monumentale toren en is ook simpelweg te hoog. De status van en het uitzicht óp deze monumentale – en voor Zwijndrecht iconische – toren wordt er volledig door teniet gedaan. Als de gemeente dit plan goedkeurt heeft Zwijndrecht in de toekomst z’n eigen eh… postkantoortrauma.

Eén reactie

  1. Beste Hr Thies. Op 18 januari 2015 schreef u in een column dat de bewoners van Zwijndrecht niet zo moeilijk moesten doen over de watertoren. De bewoners van de wijk Balkkengat zijn nooit tegen plannen geweest van de watertoren. Wel tegen de niet realiseerbare plannen van de projectontwikkelaar en de overklasten de toch al zeefdrukken wijk. In 2015 was het voor de bewoners al duidelijk wat de uiteindelijke plannen zouden worden inclusief de appartementen om de watertoren. Bij de diverse rechtszaken is aan de projectontwikkelaar gevraagd wat hij nog meer wilde bouwen , maar deze vraag werd heel handig ontweken. Zie nu het resultaat !!!. Trouwens complimenten voor deze column!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s