Een 020-idee om bestuurlijk ‘bij te sturen’


Mag je als lokale overheid ingrijpen in de lokale woningmarkt? Waarom ik deze vraag opwerp? Tja… vanwege een, in mijn ogen althans, reuze aardig Amsterdams ideetje. Welk ideetje? Ik leg het u graag uit: in de hoofdstad opperde wethouder woonzaken Laurens Ivens onlangs het plan om (als gemeente dus) sociale huurwoningen, die op de markt komen omdat ze door wooncorporaties verkocht worden, voortaan zélf op te kopen. Dit om te voorkomen dat handige handelaren aan de haal gaan met woningen uit deze sector die (niet alleen in Amsterdam, maar zo’n beetje in het hele land) steeds vaker door wooncorporaties van de hand worden gedaan. Want ja, dát doen wooncorporaties af en toe… ze verkopen noodgedwongen iets van hun (oudere) woningvoorraad om wat broodnodige centjes te verdienen. Dit enerzijds om nieuwbouwplannen te kunnen financieren, maar óók om te kunnen voldoen aan hun belastingsverplichtingen, waaronder een nogal pittige – door het Rijk opgelegde – verhuurdersheffing. Probleem is echter dat woningen, die oorspronkelijk voor de sociale markt bestemd waren, nagenoeg altijd worden opgekocht door grote ‘vastgoedspelers’, die deze huizen vervolgens weer ‘terug in de markt’ zetten, maar dán (al dan niet na een opknapbeurt) vooral in de vrije sector. Simpel gezegd… duurder en dus zomaar ineens onbereikbaar voor de doelgroep, voor wie dit soort woningen ooit gebouwd was, namelijk mensen met een niet al te dikke beurs. En nu weet ik heus wel dat een gemeente in een ideale wereld eigenlijk niet op de stoel van een woningbedrijf moet gaan zitten, alleen is die wereld, zeker op woongebied, momenteel verre van ideaal. In Dordt bijvoorbeeld is de vraag naar betaalbare huur- en koopwoningen momenteel véél en véél groter dan het aanbod. Hier moet bestuurlijk ‘bijgestuurd’ worden en de eh… overigens legale 020-methode om dit probleem te tackelen lijkt me voor 078 op z’n minst het overdenken waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s