‘Pas op voor de leeuwen, ze hebben nog niet gegeten’


Wat is dat nou eigenlijk… een bestemmingsplan? Ik vraag het eh… namens een vriend. Hij woont in Zwijndrecht, vlakbij de watertoren, waar straks zomaar ineens een 17 meter hoge (en niet eens mooie) flat omheen gebouwd wordt. Gevolg: weg prachtig zicht op een van de schaarse monumentale ‘landmarks’ die Zwijndrecht nog rijk is. En dát terwijl het bestemmingsplan voor dit gebied toch echt iets héél anders aangaf. Nu draai ik al een aardig tijdje mee in dit soms malle vak dat journalistiek heet, maar ik dacht inmiddels toch écht wel te weten wat nou de betekenis en de functie van een bestemmingsplan is. Mijn Zwijndrechtse vriend heeft me nu echter tóch een beetje aan het twijfelen gebracht, dus ik dacht: laat ik de wettenbank (jawel, die bestaat) van de overheid er nog eens op naslaan. Daarop lees ik dat een gemeentelijk bestemmingsplan een beleidsstuk is waarin staat vastgelegd wat er met een ruimte in die gemeente mag gebeuren of, soms misschien nog wel belangrijker, absoluut niet mag gebeuren. In een bestemmingsplan staat bijvoorbeeld uitgewerkt waar winkels, woningen of bedrijven mogen komen. Door dit (voor een langere termijn) vast te leggen houdt een gemeente min of meer de controle over de inrichting van haar grond en kunnen de inwoners van die gemeente ’s nachts rustig gaan slapen in de zekerheid dat ze de volgende ochtend niet ineens wakker worden in een heel andere leefomgeving. Zoiets van: ‘Goeiemorgen… lekker geslapen? Sorry hoor voor al die leeuwen en beren in uw voortuin, maar het college van burgemeester en wethouders heeft vannacht, na een borreltje of drie… vier, vijf, besloten dat u voortaan in het wildreservaat Huizinga woont, dus pas goed op als u uw fiets uit de schuur haalt, want de dieren hebben nog niet gegeten.’
Overdrijf ik nu? Nee hoor… het zou morgen zomaar kunnen gebeuren in bestuurlijk Zwijndrecht, waar een bestemmingsplan kennelijk nul en generlei waarde heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s