Wauw, kan mijn stad er straks écht zo uitzien?


Laat ik mijn kaarten maar meteen op tafel gooien… even geen denktijd, even geen pokerface, maar gewoon kleur bekennen en zeggen wat mijn eerste reactie is. En die is eh… ‘wauw.’ Kan mijn stad (althans, een deel er van) er in de toekomst echt zo uitzien?
Mocht u zich nu afvragen waarover ik het heb, dan help ik u graag uit de droom. Het internationaal vermaarde Delftse architectenbureau Mecanoo lanceerde afgelopen dinsdag haar ideeën voor het eh… Dordrecht van de toekomst. We hebben het dan in eerste instantie over het zogeheten Maasterras (u weet wel, die plek nabij de Zwijndrechtse brug waar tot voor kort een BP-pompstation zat), maar het gaat veel verder dan dat; de toekomstvisie van Mecanoo reikt zelfs tot aan het station, tot Amstelwijck, het Leerpark en het Gezondheidspark. De tekeningen (in architectentaal heten die dingen ‘artist impressions’) van het Dordt van de toekomst zien er indrukwekend uit, met gevarieerde woontorens, een evenementenplein, een ‘andere kijk’ op de Zwijndrechtse brug en eh… best wel veel groen. Dordrecht zou, als het aan Mecanoo ligt, in de toekomst vooral een stad voor fietsers en voetgangers moeten worden… meer althans dan de autostad die het nu is en hoe je daar ook over denkt (ik mag zelf ook graag een potje autorijden) het ziet er wél aanlokkelijk uit. Overigens hoeven autobezitters zich vooralsnog weinig zorgen te maken hoor, want het duurt nog wel een jaartje of twintig – mochten de plannen hier voeten in aarde krijgen – voordat de ‘Mecanoo-droom’ werkelijkheid wordt. Overigens hou ik natuurlijk in mijn achterhoofd dat het architectenpraatje van dinsdag (er staat een aardig filmpje op Facebook) uiteindelijk toch óók gewoon een verkooppraatje is van een bureau dat een mega-klus wil binnenslepen, maar dat neemt niets weg van het wauw-gevoel dat dit gewaagde, want compromisloze-plan, in eerste instantie bij mij te weeg brengt. De mitsen en maren bewaar ik graag even voor later.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s