‘Als het misgaat staan ze er hier gekleurd op’


Nee, we hoeven de kanonnen nog niet op te poetsen. Ook de rijdende rechter kan voorlopig rustig thuis blijven, maar mocht de goede man (ik bedoel, die kleine, die nu bij SBS z’n pensioentje aan het oppoetsen is) nou tóch op bezoek komen dan zou het programma er als volgt uitzien: ,,We zijn zojuist even op locatiebezoek in Zwijndrecht geweest en nu staan we in Dordt en in beide gemeentes zijn ze een beetje boos hè, Viktor? Ja, meester Visser en dat begrijp ik best, want de mensen hier voelen zich al jaren als kalkoenen in november. Ik leg u even uit waarom… wacht even (héél veel herrie, van een langsrijdende goederentrein) nou ja, u hoort het zelf al: elke dag scheuren er hier treintjes dwars door de bebouwde kom en daarin zit over het algemeen geen Fristi of Roosvicee. Oh… wat zit er dan wél in? Tja, dat zijn moeilijke namen meester Visser, maar laat ik het zo zeggen als er onverhoopts eentje ontploft dan eh… staan de mensen hier er gekleurd op. Wat bedoel je daarmee Viktor? Nou dan worden ze eerst heel wit, vervolgens slaan ze wat gelig uit, maar uiteindelijk worden ze allemaal smurfblauw.’’
Victor heeft die woorden nog niet uitgesproken als een wethouder van de nabij gelegen Hoeksche Waard zijn Dordtse en Zwijndrechtse collega’s nog nét niet naar de strot grijpt. ,,Stelletje huichelaars’’, roept hij. ,,Jullie hebben allerlei pretentieuze woningbouwplannetjes en dáárom willen jullie van dat spoor af. En dan achter onze rug een beetje in Den Haag lopen te lobbyen om dat spoortraject in ons prachtige Hoekschewaardse land neer te leggen. Nou, dat gaat mooi niet gebeuren.’’
Na lang beraad (een jaartje of tien, vrees ik) komt de inmiddels hoogbejaarde rechter tot het volgende vonnis: ,,Er moet een soort pijpleiding worden aangelegd tussen de havens van Rotjeknor en Antwerpen… speciaal voor Fristi en Roosvicee. Dat is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s