Een ‘slordige’ brief van de gemeente…


Tja… taal- en tikfouten. Ik maak ze zelf ook zo nu en dan, maar meestal word ik ‘gered’ door een van de vele eindredacteuren van deze krant. Die staan over het algemeen – in tegenstelling tot redacteuren en columnisten – niet met naam en toenaam in de krant, maar ze zijn wel van onschatbare waarde voor het product dat we u met z’n allen, nu alweer bijna 75 jaar, zowel digitaal als op papier aanbieden. Eindredacteuren kijken niet alleen met een eh… grammaticaal oog naar de door journalisten en columnisten aangeleverde stukken, maar ze behoeden de auteurs ook niet zelden voor inhoudelijke onjuistheden. Zomaar even wat voorbeelden uit mijn eigen loopbaan tot dusver: ,,Zeg, volgens mij klopt er iets niet in je stuk, want die wethouder waar je zo kritisch over schrijft zit toch écht bij een heel andere partij’ of ‘Kun je die getalletjes nog eens checken, want er klopt ergens iets niet in je berekening.’
En omdat ik zelf dus zeker niet altijd foutloos schrijf (en omdat er, ja ook in deze krant, zeker nog wel eens wat taal- en tikfoutjes doorheen glippen) aarzelde ik nog even voordat ik aan deze column begon. Die gaat over een officiële brief van de gemeente met informatie over de aanstaande verkiezingen en in die brief trof ik op z’n minst tien fouten aan. De gemeente ontdekte dat zelf inmiddels ook (drie adressen, waar u op 17 maart aanstaande uw stem kunt uitbrengen klopten niet helemaal), maar los daarvan staat de brief, over stemlocaties dus, ook nog eens bol van taalkundige slordigheden. Wooncentrum Watersteyn schrijf je bijvoorbeeld niet met een lange ‘ij’, het Polderwiel en het Dordrechts Museum missen de benodigde hoofdletters en de lokale toneelvereniging heet niet Inter Amico, maar Inter Amicos. Nogmaals, geen enkel leedvermaak van mijn kant hoor… beschouw deze column vooral als mijn ode aan alle eindredacteuren. De gemeente kan er ongetwijfeld wel eentje gebruiken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s