Een ‘sociale radar’ op het Vrieseplein?


Al zo lang ik me kan herinneren heb ik iets met pleinen… met dorpspleinen, stadspleinen, horecapleinen, Spaanse en Portugese pleinen (krantenkiosk in het midden), marktpleinen, loverrijke Londense pleinen (verscholen ‘achter’ drukke winkelstraten) Italiaanse pleinen (met koffiebarretjes) en, niet te vergeten, die welbekende Franse pleinen waar lokale senioren een potje jeu de boules spelen. Alleen met verkeerspleinen en immense marcheerpleinen (Moskou, Boekarest) heb ik minder, al kunnen ook grote pleinen (Antwerpen, Brussel) reuze charmant zijn. Gezeten op een plein ‘lees’ je als het ware het boek van een stad of dorp. Ook in Dordt hebben we pleinen en die zijn soms wél en soms minder geslaagd. Het Scheffersplein is natuurlijk een plaatje van een plein, het Statenplein is stukken minder mooi, maar zeker niet ongezellig als er markt is, het Otto Dickeplein is wat kaal misschien, maar het uitzicht op de rivier is er grandioos, het Kees Buddingh’plein is (helaas) niets meer dan een ordinaire parkeerplaats en het Beverwijcksplein is gewoon een eh… fijn plein.
Het leukste (want Frans aandoende) plein in potentie is misschien wel het Vrieseplein, maar in de bijna dertig jaar dat ik daar nu om de hoek woon wordt dat plein ‘gegijzeld’ door – ik schreef er al dikwijls over – dronken droppies en andere schreeuwlelijken. Een vergelijkbaar, ietwat ‘unheimisch’ karakter had ooit het Vogelplein, maar sinds de komst van het Vogelnest (een tot koffiebar omgeturnde container die als het ware als de sociale radar van de buurt fungeert) is het daar tegenwoordig aangenaam toeven. Zo’n twee jaar geleden gaf ik al eens aan dat ‘een soort’ Vogelnest voor het Vrieseplein wel eens dé oplossing zou kunnen zijn en nu lees ik dat hierover op het Stadskantoor nu ook serieus wordt nagedacht. Zien omwonenden dat zitten en… hoe moet zoiets er uit zien? Ik ben nieuwsgierig naar úw mening hierover dus reacties zijn welkom. Ik kom er dus op terug.

Eén reactie

  1. Ten eerste moet mij van het hart dat ik het erg vervelend vind tegenwoordig geen reactie meer te kunnen plaatsen zonder invullen van vereiste vakken email en naam, al heb ik met die laatste wat minder problemen. Breng dit a.u.b. weer terug naar gewoon kunnen reageren zonder deze gegevens.

    Dan nu mijn reactie op het “kopiëren” van het Vogelnest en iets soortgelijks op het Vrieseplein inrichten. De verbouwde zeecontainer die functioneert als koffiebar hanteert voor de koffie een prijs die zelfs voor iemand met een inkomen uit arbeid tamelijk hoog is in vergelijking tot het gebodene. Op het Vrieseplein zal dit m.i. dus alleen een aanzuigende werking hebben op mensen die daar hun eigen (al dan niet bij de Dirk gekochte) biertjes en rookwaar zullen gebruiken. Voor de omwonenden is dat geen verbetering. De jaarlijkse kosten van € 60.000,00 kunnen ook besteed worden aan een kleine 24/7 bemande observatie-unit bemand door iemand met de mogelijkheid tot zelf bekeuren dan wel via een portofoon verbinding assistentie inroepen om ongewenste personen te (doen) verwijderen.

    Only my two cents opinion

    Lucia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s