Over George, Boudewijn en Leendert…


Het is mei 1993 en ik maak een muzikale roadtrip door de Verenigde Staten: eerst Nashville, dan Memphis en natuurlijk ook even langs Graceland om een bloemetje te leggen op het graf van de ‘Tupelo Mississippi Flash.’ Op weg naar New Orleans hoor ik op mijn radio de eerste opzwepende maten van een nummer dat me wel héél bekend voorkomt. Een gevoel van trots maakt zich van mij meester als daadwerkelijk tot me doordringt dat ik, een Hollands jochie in een iets te patserige Amerikaanse huurbak, op een Amerikaanse highway zomaar ineens getrakteerd word op een lange live-versie van de Golden Earring-hit Radar Love.
Vanmiddag om kwart over vijf sta ik ongetwijfeld ergens in de buurt van de Grote Kerk als vanuit de toren de noten van datzelfde nummer, maar dan in versie van stadsbeiaardier Boudewijn Zwart, over onze stad neerdalen. Het is een eerbetoon aan de vandaag jarige George Kooymans, die onlangs, na zestig jaar Earring, moest stoppen omdat hij getroffen is door de onverbiddelijke en ongeneeslijke ziekte ALS.
Overigens zit beiaardier Zwart op dat moment zelf in de Amsterdamse Westerkerk; het Earring-nummer heeft hij namelijk ‘ingeprogrammeerd’ (jawel, dat kan) op de Dordtse beiaard, maar aanstaande zaterdag is Boudewijn weer helemaal ‘van ons.’ Dan speelt hij, vanaf half drie, weer uiteenlopende verzoeknummers van Dordtenaren. Bij het openingsnummer sta ik graag even stil; dat is psalm 43, als eerbetoon aan de Dordtse verzetsheld Leendert Keesmaat, die zaterdag precies tachtig jaar geleden werd gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Keesmaat putte in zijn laatste dagen veel steun uit deze psalm. Wat u verder gaat horen… Beatles, Queen, Mozart? Geen idee eigenlijk. Hoewel… mijn verzoekje heeft hij alvast ingewilligd. Dat is ‘Mountains of Mourne’, een weemoedige Ierse volksmelodie over een verlangen naar eh… dagen van weleer. Dat leek me wel toepasselijk in deze blijf-thuis-tijden. George Kooijmans, Leendert Keesmaat en Boudewijn Zwart in één column… je bedenkt het niet, maar ik vind het mooi.

PS. Het jukebox-concert van beiaardier Boudewijn Zwart in de Grote Kerk heeft inmiddels plaats gevonden, maar er volgen er nog meer in de komende maanden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s