Nog even en er staat een hek omheen…


In die nieuw te bouwen ‘wijk aan het water’ Noordoevers in Zwijndrecht is definitief geen plek voor ‘goedkopere’ huizen. Het onderzoek dat de gemeente Zwijndrecht naar eigen zeggen gedaan heeft met betrekking tot de roep om daar – naast peperdure huizen – óók een hoeveelheid betaalbare nieuwbouw te situeren, bleek uit welgeteld één simpel gesprek te bestaan tussen de wethouder en de woningbouwcorporaties die hierom vroegen. Dat was een zinloos gesprek trouwens, met als enige uitkomst dat beide partijen het eigenlijk hooguit eens werden over het feit dat ze het niet met elkaar eens zijn. Kortom, in Noordoevers verrijzen straks huizen van minstens een half miljoen en dus kun je stellen dat het een buurt wordt voor mensen die, laat ik zeggen, nogal eh… ‘hoog op de beurs’ zitten. De welgestelde nieuwkomers krijgen daar dus louter en alleen te maken met ‘gelijkgestemden’, ofwel ‘Ons Soort Mensen’. Kortom, beste onderwijzers, brandweerlieden, loodgieters en verpleegkundigen… u, kunt het schudden in Noordoevers, want u bent niet van de afdeling OSM.
Kom dan lekker naar Dordt zou je zeggen, maar nee hoor… geen schijn van kans. Die 400 nieuwe woningen in Amstelwijck en die appartementen aan de Spuiboulevard nieuwe stijl zitten namelijk, enkele uitzonderingen daargelaten, ook in de prijsklasse OSM, zoals eerder al die woningen in de Dordtse Hout, De Hoven, Plan Tij, alsmede de (nog te bouwen) tweede fase van Plan Tij op het terrein aan de overzijde waar nu nog die tiny houses staan. Misschien dat hooguit een beetje vaardige hekkenmaker nog een kansje maakt om in een van die genoemde Dordtse of Zwijndrechtse buurten een ‘gedoogpandje’ te bemachtigen. Ik heb immers zo het donkerbruine vermoeden dat ‘Ons Soort Mensen’ graag een beetje ‘afgerasterd’ wil wonen. Je zal immer een eh modale Nederlander tegen het lijf lopen, of erger nog… een heuse ‘minima.’ Moet je ineens een gesprek gaan voeren over eh… Feyenoord, Center Parcs of, erger nog, André Hazes junior. Huuh… eng.

Eén reactie

  1. Beste Kees,n.a.v je column ;nog even en er staat een hek omheen.
    Ik woon zelf in een beste grote koopwoning,betaal betrekkelijk weinig hypotheek,dus tevreden zou je zeggen,maar wordt dagje ouder en zöu best tuintje willen heb ik nu niet.
    Kan voor deze woning best mooie prijs krijgen,maar dan komt het probleem, waar ga je naartoe,ben Dordtenaar blijf dus t liefste hier, gaat gewoon niet lukken op mijn leeftijd van 74 lentes.
    Ik was pas bij paar oude buurjongen in dat woonwijken achter station Zwijndrecht een leuke gewone echt groene wijk waar gewone blije mensen wonen,woningen zien er keurig onderhouden uit,maar worden gesloopt!onvoorstelbaar,we hebben dit soort betaalbare sociale huurwoningen nodig niks daarvan slopen,zal wel aan mij liggen.
    Wim Roodhuizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s