Grote Markt kan een leuk marktplein zijn


De Grote Markt gaat op de schop, lees ik in mijn krant, maar dat las ik wel vaker. Alweer elf jaar schrijf ik deze column en regelmatig duikt dit ‘ondefinieerbare’ stukje binnenstad in mijn pennenvruchtjes wel een keertje op, meestal naar aanleiding van een of ander plannetje, dat vervolgens weer afketste op het prijskaartje.
Want tja… de Grote Markt. Wat is dat nou eigenlijk? Een marktplein, een parkeerterrein, een winkelplein, een schier onzichtbare ‘doorloop’ naar het historische havengebied? Ik zie het vooral als zo’n typisch half mislukt ‘woonproject’ uit de jaren zestig, toen stadsbestuurders nog vol meedogenloze saneringsdrift zaten; éérst slopen dan iets praktisch neerzetten, was destijds het credo op dit eiland en vanuit die bijna paniekerige drang tot vernieuwing werd de sixties-baby Grote Markt geboren. Het is nooit een mooi kindje geworden; op de Grote Markt staan wat kleurloze flatjes, gedrapeerd rondom een lelijk parkeerterrein en eh… meer is het niet eigenlijk. Het café is dicht, het visrestaurant aan de overkant bestaat ook al niet meer, wél is er een (populaire) Action en dierenwinkel Calimero nam er de plek in van Videoland. Verder zit er een Turks bakkertje en, sinds enige tijd, ook een heuse City Spar die er verzorgd uitziet en gerund wordt door vriendelijke mensen. Volgens de nieuwste plannen moeten de auto’s (alsmede Action en Calimero) er straks weg om hier weer een heus plein te creëren met misschien zelfs een evenementenfunctie. Of dát nou zo’n  goed idee is vraag ik me af. Ik bedoel… we hébben toch al een evenementenplein, namelijk het Statenplein? Alleen daar staat op vrijdag en zaterdag die (op zich fijne) weekmarkt.
Is het misschien geen aardig idee om juist van de Grote Markt, van Waag tot Varkenmarkt, weer een ouderwets marktplein te maken (mét behoud van Calimero en Action en ondergronds parkeerterrein), waardoor het Statenplein de functie terugkrijgt die het ooit had? Ik ben benieuwd naar úw mening hierover.

FOTO: de weekmarkt op de Grote Markt in 1969 (bron: Regionaal Archief)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s