Is Choëphore nou écht zo gevaarlijk?


Deze column gaat over Hanneken van Dordrecht, ofwel Choëphore… u weet wel dat beeld dat, als het aan de Stichting Geschenk Dordrecht 800 ligt, over enkele jaren zou moeten verrijzen op de kop van Stadswerven. Dat beeld, een creatie van kunstenaar Gerhard Lentink, komt er vooralsnog niet omdat het volgens Rijkswaterstaat – je bedenkt het niet – de scheepvaart in gevaar kan brengen. Waarom? Tja, die meer dan 20 meter hoge, uit metaal te vervaardigen ‘Stadsgodin’, werpt (al naar gelang hoe het zonnetje staat) soms schaduwen over het water en die, zo heb ik begrepen, kunnen de radars aan wal verstoren, hetgeen gevaar oplevert voor het scheepvaartverkeer. Nu kan ik daar een potje schamper over doen, in de trend van ‘dat zal wel loslopen’, maar ik ben geen deskundige, dus ik ben reuze benieuwd wat schippers (even los van het kostenplaatje en het feit of ze het beeld nu mooi of lelijk vinden) hier van vinden. Is die radarverstoring werkelijk zo link? Ik bedoel, is het nou écht zo’n ramp als een schip eventjes ‘van de radar’ verdwijnt? En… zou het iets uitmaken als het beeld niet van metaal, maar bijvoorbeeld van kunststof of beton gemaakt zou zijn? Misschien zijn dat wel hele stomme vragen en dus hoor ik het graag van mensen die er serieus verstand van hebben.
Het probleem zou trouwens opgelost kunnen worden door, ergens daar in de buurt, een extra radar te plaatsen, maar dáár hangt dan weer een prijskaartje aan van 1,2 miljoen en ik begrijp donders goed dat het gemeentebestuur daar de handen niet aan wil branden. Het project Choëphore gaat dus voorlopig de wachtkamer in en daar mag u natuurlijk van vinden wat u wil. Ik vind het in ieder geval jammer en hoop van harte dat de Stichting (die de centjes bijeen aan het ‘garen’ was), de gemeente en Rijkswaterstaat tóch nog een oplossing weten te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s