Voor Forum, Denk en ‘Dieren’ valt hier wat te halen…


Waar we vorige week nog stemden voor ons nationale parlement gaan we op 16 maart 2022 alweer naar de ‘gemeentelijke’ stembus. Ik vind het altijd leuk om daar, zij het voorzichtig, alvast een beetje op te preluderen. Voorzichtig ja, want je kunt zoiets natuurlijk nooit écht serieus doen, aangezien er in een jaar tijd altijd veel kan veranderen en ook is het lokale aanbod aan partijen waarop u in 2022 lokaal kunt gaan stemmen simpelweg onvergelijkbaar met het immense aanbod op dat landelijke stembiljet, dat we in het stemhokje zo moeizaam dicht wisten te vouwen. Zo weten we bijvoorbeeld nog niet of Forum voor Democratie (daar stemden vorige week bijna drie-en-een-half duizend schapekoppen op) volgend jaar lokaal gaat deelnemen en datzelfde geldt voor Denk (in Dordt altijd goed voor om en nabij de 3000 stemmen) en de Partij voor de Dieren (óók ongeveer 3000). Serieus omrekenen naar een toekomstige zetelverdeling in de Dordtse raad is sowieso een onmogelijkheid omdat er op dit eiland volgend jaar ook nog eens minstens drie lokale partijen aan de gemeenteraadsverkiezingen gaan deelnemen (BVD, nu 7, VSP, nu 2 en Gewoon Dordt, nu 1). Elke ‘vertaling’ naar een toekomstige Dordtse situatie is dus natte vingerwerk, aangezien we op dit moment nog niet weten hoe deze partijen er volgend jaar, electoraal gezien, voor zullen staan. Daarbij komt ook dat veel mensen (los van een lokale ‘meerkeuze’) gemeentelijk niet per definitie hetzelfde stemmen als landelijk. Maar stel nou dat Forum, Denk en ‘Dieren’ volgend jaar in Dordt ‘om het echie’ gaan meespelen, dan zouden ze op dit moment alle drie goed zijn voor minstens twee en mogelijk zelfs drie zetels in de 39 stoeltjes tellende Dordtse raad. Kortom, de enige serieuze conclusie die ik durf te trekken is dat de raad (net als de Kamer) nóg verder zal ‘versnipperen.’ Dat worden lange middagen en lange avonden, want er moeten dan wel héél veel eh… verbale eitjes gelegd worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s