Waar hebben we het nou helemaal over?


Het is misschien wat ál te makkelijk om te stellen dat de eenentwintigste eeuw in Alblasserdam nog niet helemaal is eh… ingedaald, maar als je de reacties leest (op al die kleine lokale nieuwswebsites) aangaande de wens van een moskee om op vrijdagmiddag de ‘Azan’ te laten kinken, zou je het haast wel gaan denken. Want waar hebben we het nou helemaal over? Over een twee minuutjes durende, overigens wettelijk toegestane oproep tot gebed, één keer per week op vrijdag rond lunchtijd; toegegeven elektronisch versterkt, maar uiteindelijk niet luider dan een gemiddelde kerkklok… althans voor wie in de buurt van een kerk woont en die kans lijkt me groot in een dorp met maar liefst zestien kerken. En wat gebeurt er: half ‘Urk aan de Noord’ staat op z’n achterste benen. Of lijkt de weerstand groter dan ‘ie eigenlijk is? In Alblasserdam stemden, bij de afgelopen verkiezingen, voor het eerst sinds mensenheugenis, meer mensen op de VVD dan op de SGP, dus je zou kunnen stellen dat het angststijfsel hier langzaam uit de hemdsboorden begint te verdwijnen. De moord-en-brand-schreeuwers (die altijd de meeste aandacht opeisen) tonen overigens aan weinig kennis van zaken te hebben. Speciaal voor hen even wat feiten: in Alblasserdam (een dorp met zo’n 20.000 inwoners) zijn zo’n acht verschillende geloofsgenootschappen actief en één van die genootschappen (niet eens de kleinste trouwens) is Islamitisch. Er wonen in het dorp namelijk ongeveer 600 moslims en als je de regio om Alblasserdam meerekent dan ‘bedient’ de Yunus Emre Moskee dus in theorie ruim duizend gelovigen, al vermoed ik dat het aantal vaste bezoekers er in de praktijk beduidend lager ligt. In de zogeheten Azan – de gebedsoproep dus – zingt de muezzin:  ‘God is groot… haast u naar het gebed.’ Herkenbare woorden toch, voor een beetje Damdorper? En eh, maakt u zich niet druk om uw huiswaarde… die is tóch al groter dan u ooit voor mogelijk hield.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s