DENK en PvdD doen hier straks mee… wie volgt?


Hoeveel partijen er volgend jaar in Dordrecht deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen? Geen idee eigenlijk. Uitgaande van het feit dat de elf momenteel in de Dordtse raad vertegenwoordigde partijen (ja, inclusief het ruziënde D66) straks ‘gewoon’ weer op het keuzebiljet zullen staan, zou ik op dit moment denken: in ieder geval 13 en misschien wel 14, 15 of zelfs 16. Hoe dat zit? Dat ga ik u uitleggen. DENK en de Partij voor de Dieren dingen hier in 2022 voor het eerst mee naar een of meerdere zetels en ik zou me kunnen voorstellen dat Forum voor Democratie eveneens brood ziet in Dordtse deelname. Niet voor niets brachten Thierry & co in de afgelopen jaren al werkbezoekjes aan dit eiland en diverse meetmomentjes en uitslagen (van eerdere verkiezingen) wezen al uit dat FvD hier electorale ‘potentie’ heeft. En dan is er nog de fractie van SP-spijtoptant Ineke Jager, van wie ik momenteel niet weet of zij er na 16 maart 2022 ook weer bij wil zijn. Ik zou dat overigens leuk vinden want ik heb veel respect voor deze strijdlustige Dordtse. Maar stel je toch voor, 15 partijen in een raad waar ‘slechts’ 39 stoeltjes te verdelen zijn… da’s best veel eigenlijk en dan hoor ik ook nog eens dat er momenteel wat mensen in Dordt actief zijn met de oprichting van nóg een lokale partij (we hebben hier al BVD, Gewoon Dordt en de Verenigde Seniorenpartij). Kortom, er valt hier straks wat te kiezen en dat is op zich prachtig natuurlijk maar er dreigt ook het gevaar van versnippering, hetgeen de kwaliteit (veel ‘roeptoeters’) en het werktempo van een gemeenteraad (ook de kleintjes hebben recht op spreektijd) meestal niet ten goede komt. Ook wordt het dan moeilijk om een college te vormen dat in de raad breed gedragen wordt. Simpel gezegd: veel is niet per definitie beter. Tijd voor een kiesdrempel(tje) wellicht? Nee, dat vind ik persoonlijk niet, maar hoor die geluiden wel steeds vaker. Benieuwd naar úw mening hierover.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s