Lightrail brengt Dordt dichter bij de Randstad


Het is nog maar de helft van wat er uiteindelijk écht nodig is, maar met een investering van één miljard euro uit het National Groeifonds krijgt de ontwikkeling van lightrailverbindingen in de Randstad nu toch eindelijk serieus vorm. Tóch gaat het nog wel even duren alvorens we ook in Dordt – én in de Drechtsteden natuurlijk – daadwerkelijk van deze miljardeninvestering gaan profiteren. Er moet immers nog héél veel gebeuren eer er daadwerkelijk voertuigen op Randstadrail-achtige wijze (dus ‘spoorboekloos’ en met hoge frequentie) gaan rijden tussen Leiden, Den Haag, Schiedam, Rotterdam en… uiteindelijk ook Dordrecht. Maar eer het zóver is zijn we écht wel minstens een jaar of tien verder in de tijd.
Maar goed… er gebéurt nu tenminste iets en dat was, na minstens dertig jaar fantaseren en wensvol denken over lightrail- of metro-verbindingen naar Dordt en de Drechtsteden, ook wel eens een keertje nodig. Deze regio ligt straks immers op de meest zuidelijke punt van dit al lang begeerde lightrailtraject en kan, door die dan betere bereikbaarheid, een uitstekend alternatief bieden voor de in de Randstad verwachte aanwas van forenzende werkenden en studenten op zoek naar woonruimte. Via het reguliere spoor (lees ProRail) zijn Dordt en de omliggende gemeenten de laatste jaren alleen maar moeilijker bereikbaar en dus minder aantrekkelijk geworden; de ontwikkeling van lightrail in de nog altijd groeiende Randstad kan deze stad in meer dan een opzicht een sterkere positie verschaffen, niet alleen als vestigingslocatie voor bedrijven en opleidingsinstituten maar dus óók, zoals ik al aangaf, als woonlocatie. Waarom? Omdat Dordt – áls al die ambities daadwerkelijk hun beslag krijgen – een serieus ándere ‘rol’ gaat spelen; niet langer zijn we dan dat nét iets te afgelegen ‘wormvormig aanhangsel’ van de Randstad meer, maar juist een wezenlijk en aantrekkelijk onderdeel daarvan. Of u het nu leuk vindt of niet, het wordt hier straks een stuk drukker. Toegegeven, dat duurt nog wel even, maar het gaat wél gebeuren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s