Ik maak me zorgen over die DMI-pijp


Nu wil ik absoluut geen paniek zaaien hoor, maar ik schrok toch echt even van die foto’s die ik gisteren in mijn mailbox aantrof. Iemand stuurde mij, enkele dagen geleden, een drietal close-ups van de DMI-toren aan het Kromhout, u weet wel, die enorme schoorsteenpijp van de voormalige melkfabriek die, als gevolg van de sloop van een aantal panden aldaar, ineens extra geïsoleerd is komen te staan en daardoor, meer dan ooit, in het oog springt.
Die schoorsteen is een monument en dat is natuurlijk een prima zaak, maar ik heb nu toch écht het vermoeden dat het ding een flinke ‘tik’ heeft gekregen, misschien wel als gevolg van de  recente sloopwerkzaamheden (de oude woningen maken plaats voor nieuwe) in dat stukkie stad. Op de foto’s is duidelijk zichtbaar dat de schoorsteen, vooral aan de bovenkant, vol met scheuren zit en – volgens mijn inschatting staat dat bovenste deel ook een stuk schever dan voorheen. Kortom, ik heb zo het idee dat de DMI-pijp, laat ik het voorzichtig zeggen, nog nét niet op instorten staat óf – en dat lijkt me dan waarschijnlijker – dat de top er straks zomaar ineens vanaf lazert. De fotograaf die me de beelden stuurde vertelde er ook bij dat hij, eerder in de week, fotograferende brandweermensen bij de pijp waarnam en die stonden daar natuurlijk niet vanwege een toeristenfolder.
Maar goed, zoals ik al aangaf, ik wil geen onnodige onrust veroorzaken, dus om helemaal zeker van mijn zaak te zijn heb ik, op de beeldbank van het Regionaal Archief en in het archief van mijn krant diverse oude en recente foto’s van de toren bekeken en mijn conclusie is toch wel degelijk dat die scheuren in de schoorsteen momenteel een stuk groter zijn dan, laat ik zeggen, enkele jaren geleden.
Mijn advies: voorlopig niet ál te hard stampen als u over het Kromhout wandelt en bent u op de brommer… helm ophouden.

Eén reactie

  1. Hoe ziet het trouwens met die “schoorsteen” die terug zou keren op gebouw De Holland (het huidige onderwijsmuseum)? Volgens mij zijn daar nog aardig wat straatnaambordjes voor verkocht…Ik vroeg de vertrokken directeur van het Onderwijsmuseum er eens naar en die zei me dat er nog steeds aan gewerkt werd…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s