Ineens had ik heimwee naar m’n eigen stad


Misschien leest u mij ‘van papier’ of begroet u mij ’s ochtend via uw iPad. Het kan natuurlijk óók dat u deze column tot u neemt middels een app op uw smartphone of via de een of andere tijdlijn op Facebook of Twitter. Zo’n beetje aan het einde van de week plaats ik mijn columns van de afgelopen week dan óók nog eens op mijn eigen website keesthies.com en dát levert verrassend veel extra lezers op die, ik was er zelf ook verbaasd over, in zo’n beetje alle uithoeken van de planeet wonen. Kortom, ik krijg regelmatig reacties op mijn columns vanuit het buitenland… de meeste uit Canada en de VS, maar ook uit Thailand, Indonesië, China, de Antillen en Suriname. Jaren geleden al vroeg ik me af: wie is er, buiten het verspreidingsgebied van deze krant, nou in hemelsnaam geïnteresseerd in mijn columns over dronken droppies op het Vrieseplein, een rioolkastfittie in Dubbeldam, of parkeerperikelen in Oudelandshoek? Het antwoord op die vraag is me inmiddels duidelijk: het zijn ex-Dordtenaren die, in de loop van hun leven, door liefde of werk, elders zijn ‘beland’ en die het contact met hun geboortestad of voormalige woonplaats niet kunnen of willen loslaten. Via (onder andere) mijn columns houden deze oud-Schapekoppen in de dagelijkse 320 woorden die ik produceer, een beetje bij hoe het met Dordt gesteld is. Of zoals ene John, die al meer dan tien jaar woonachtig is in New York, mij gisteren schreef: ‘Soms, als ik vanuit mijn appartement naar andere wolkenkrabbers zit te staren, wil ik gewoon even weten of de Grote Kerk nog overeind staat en of de vaste klanten in Visser’s Poffertjessalon nog altijd zo lekker slap ouwehoeren.’’ Voor wat dat eerste betreft kon ik John gerust stellen… naar dat laatste – lekker lullen over alles en niks op het mini-terras van m’n stamkroeg – heb ik zelf, zo antwoordde ik, óók heimwee. Vanaf vandaag mág het weer… heerlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s