Téken die petitie voor Arpad Weisz!


Heeft u hem al ondertekend… die petitie die de stichting Stolpersteine heeft opgezet voor een blijvende herinnering aan de Joodse voetbaltrainer Arpad Weisz? Deze man, die in november 1942 vanuit het Dordtse Betlehemplein, samen met zijn vrouw en kinderen, werd weggevoerd naar Auschwitz, werd door oud DFC-voorzitter Arie Heijstek enkele jaren geleden met veel speur- en leeswerk uit de vergetelheid gehaald. Nu zoekt Heijstek, samen met de stichting, naar een prominente plek in Dordt voor de aan Arpad gewijde plaquette die onlangs, om onduidelijke redenen, door het DFC-bestuur uit de kantine verwijderd is. Mocht de petitie (te vinden op petities.nl) massaal ondertekend worden dan is het misschien zélfs mogelijk om het nu nog naamloze pad rondom het Weizigtpark te vernoemen naar deze trainer, die Italiaanse clubs als Inter en Bologna in de jaren dertig kampioen maakte en die DFC, aan het einde van dat decennium, voor degradatie behoedde. Ik heb inmiddels al diverse columns over de in 1939 naar Dordrecht gevluchte Arpad geschreven omdat ik gefascineerd ben geraakt door deze in Hongarije geboren succestrainer, die in het voetbalmaffe Italië nog altijd als een held geëerd wordt. In de Italiaanse media wordt Weisz, die als eerste trainer met trainingsschema’s en diëten werkte, de Arrigo Sacchi van zijn generatie genoemd en op diverse plekken in Europa wordt ‘Il Mago’ (destijds zijn bijnaam) geëerd: in zijn geboorteland Hongarije en in Milaan natuurlijk, maar óók in Londen, waar in het Chelsea-stadion een kunstwerk aan hem gewijd is. In het stadion van Bologna is zelfs een tribune naar hem vernoemd. Een passend permanent eerbetoon in Dordt lijkt me dan ook niets te veel gevraagd.
Mocht u deze column nu vandaag (Koningsdag) in de ochtenduren lezen, dan vertel ik u graag dat het verhaal van Arpad Weisz, straks, rond half elf, op Radio 1 te beluisteren is in het programma Spraakmakers. Daarin komt vanzelfsprekend Arie Heijstek aan het woord en ook ik mag ‘een pleidooi’ houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s