Een prachtboek over de helden van de Biesbosch


Het boek is er… nu de film nog. Die gedachte bekroop me toen ik afgelopen weekend het werk ‘De Biesbosch in De Tweede Wereldoorlog’ las. De auteurs, Dordtenaar Leen Fijnekam en Papendrechter Alfons van Bokhorst hebben er écht iets héél bijzonders van gemaakt en daarom wil ik u dit boek uitgerekend vandaag – de dag waarop wij ‘onze’ doden herdenken – van harte aanbevelen. En morgen… dan is het Bevrijdingsdag en juist dit boek leerde me dat de ‘liniecrossers’ en andere verzetshelden die, vooral in de laatste jaren van de oorlog, in en rond de Biesbosch zo ongelofelijk actief waren, veel aan die bevrijding hebben bijgedragen.
De auteurs verschaffen een beeldend inkijkje in wat zich hier in de oorlogsjaren zoal afspeelde: ik lees over onderduikers, over verzetsstrijders, over verstopte schepen en ‘neergehaalde’ vliegtuigen en tijdens het lezen verdwaalde ik, zij het gelukkig niet letterlijk, ook zelf zo nu en dan even in die prachtige, maar soms ó zo gevaarlijke en mysterieuze wirwar van kreken, killen, wilgenbossen en rietvelden die wij De Biesbosch noemen. Een deel van dit verhelderende en ook nog eens prettig lezende boek (vol illustraties) is gewijd aan de zogeheten ‘crossings’, ofwel de (meestal nachtelijke) ‘doorkruisingen’ van verzetshelden die, met gevaar voor eigen leven door de Duitsers gezochte mensen en niet zelden ook waardevolle informatie (voor de geallieerden) wisten over te brengen naar het toen al bevrijde zuidelijke deel van ons land. Het boek leest als een film en dat is dan ook de reden dat ik deze column begon met de zin ‘nu de film nog.’ Toegegeven… er zijn al diverse prachtige documentaires gemaakt over de heldendaden van de liniecrossers, maar volgens mij zit er toch écht een spannende speelfilm in de verhalen uit dit prachtboek, dat te koop is bij diverse boekhandels in stad en regio en via http://www.biesboschboek.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s