Soms komt een plan gewoon nét wat te vroeg


Ik moest hem wel schrijven… deze column. Alleen zag ik er tegenop. Waarom? Omdat ik toch écht wel een tikkie de smoor in had, toen ik in mijn krant ineens zóveel enthousiasme ontwaardde over een mogelijke rol van Dordt in een toekomstige Tour de France. Dit alles naar aanleiding van de Rotterdamse ambities om de Grand Départ van dit evenement in een van de komende jaren naar de Maasstad te halen. Als wielerliefhebber juich ik dat plan natuurlijk van harte toe, maar het feit dat er in deze stad kennelijk nu wél politiek animo lijkt te zijn voor een eventuele ‘Dordtse deelname’ aan Le Grand Boucle gaf me ook een wat dubbel gevoel. In het voorjaar van 2015 voerde ik namelijk, samen met wielerscribent (én journalistieke Tourveteraan) Guido Bindels, een voorzichtige campagne om de Tour de France, ter opluistering van ‘Dordrecht 800’ naar deze stad te halen. Bindels en ik waren destijds zelfs al volop in gesprek met diverse ‘sleutelfiguren’ uit de organisatie van de Rotterdamse Tourstart in 2010 en de toenmalige burgemeester Arno Brok kwam ons enthousiaste plan en het voorlopige ‘schetsboek’ van de door ons uitgenodigde ervaringsdeskundigen met een ‘open mind’ aanhoren tijdens een presentatie die wij destijds in Bellevue hadden georganiseerd. We hadden zelfs al een ‘lijntje’ naar Tourbaas Christian Prudhomme uitstaan (hij wás dus op de hoogte) maar tóch werd ons initiatief in de kiem gesmoord door de gemeenteraad. Die stak er namelijk een stokje voor door wat ál te snel akkoord te gaan met een motie van de SP, die stelde dat er ‘geen cent gestoken mocht worden in een eventueel vooronderzoek naar de mogelijkheden voor een Dordts Grand Départ.’ En ja, Guido en ik, die er al veel tijd in gestoken hadden, waren behoorlijk teleurgesteld, zij het ‘sans rancune’ richting raad of SP, want democratie is nu eenmaal democratie.
Kennelijk kom je soms gewoon te vroeg met een plan op de proppen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s