Groenmarkt kan best wel wat smaller


‘Elk nadeel heeft z’n voordeel’, zei ooit een inmiddels overleden filosoof uit Betondorp. Die inmiddels overbekende stelling, zo bedacht ik me onlangs, is aardig van toepassing op het Dordtse terrasleven. Ik bedoel… vanwege de pandemie kregen diverse Dordtse horeca-exploitanten van de gemeente een tijdelijke ontheffing voor terrasuitbreiding. In enkele gevallen, op de Groenmarkt bijvoorbeeld, mochten die uitbreidingen zelfs op de openbare weg worden ‘geposteerd.’
In een eerdere column hierover gaf ik al aan dit een goed idee te vinden… dit ten eerste natuurlijk om de horecamensen – die gedurende de coronacrisis immers zware offers brachten – nog enigszins te compenseren, maar eerlijk gezegd ook omdat de binnenstad, los van die pandemie, ook gewoon baat heeft bij méér terrassen. Simpel gezegd: het ziet er gewoon levendig en daarom ook aantrekkelijk uit.
En dus lijkt het me een prima idee als de gemeente Dordrecht de tijdelijkheid van die terrassen op de Groenmarkt nog eens nader onder de loep neemt. Ik bedoel: waarom zouden we die terras-expansies – als het probleem corona op enig moment geen hinderpaal meer is – niet gewoon permanent maken? Volgens mij hoeft dat geen enkel probleem op te leveren. Op een eventueel in breedte ‘gehalveerde’ Groenmarkt is er immers ruimte genoeg over om de mini-stadsbus of de brandweer te laten passeren en met een paar betonnen anti-crashpalen aan beide zijden van de daar nu opgestelde straatterrassen is het veiligheidsprobleem ook opgelost. Ik heb begrepen dat de terrashouders aldaar hiervoor al vergunningsaanvragen hebben ingediend, maar dat die vanwege de veiligheid vooralsnog niet gehonoreerd zijn.
Ik snap niet dat hier vanuit de gemeente zo rigide ‘geacteerd’ wordt: een terrasrijk Scheffersplein (waar ik een deel van de Groenmarkt óók toe reken) is namelijk het mooiste visitekaartje van een binnenstad, die, straks in post-pandemietijden, ongetwijfeld weer veel toeristen zal trekken. En wie weet helpt een nóg terrasrijker centrum ook een beetje in de bestrijding van die vermaledijde winkelleegstand in het middendeel van de Voorstraat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s