Topidee van ‘Geef het Dordt’


‘Help Dordt in het zadel’ luidt de naam van de actie en eerlijk gezegd vind ik het een briljante vondst van de vrouw die het bedacht heeft. Die vrouw is Suzan de Groot, de drijvende kracht achter de op de Staart gevestigde stichting Geef het Dordt, een vrijwilligersorganisatie die spullen en mensen als het ware een eh… ‘tweede leven’ geeft.
Mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen kunnen bij de stichting aankloppen als ze een bankstel, een koelkast of misschien zelfs een volledige inboedel nodig hebben, maar die spullen krijgen ze niet zomaar… ze moeten daar (mits mogelijk natuurlijk) een soort wederdienst tegenover zetten, zoals boodschappen doen bijvoorbeeld of de hond uitlaten van een mede-Dordtenaar die slecht ter been is. Eigenlijk draait het bij Geef het Dordt om eerlijke ruilhandeltjes van goederen en diensten voor mensen met een (té) smalle beurs. Suzan heeft nu iets nieuws bedacht: ‘haar’ stichting gaat komende zomer, in samenwerking met het Da Vinci College, Dordtenaren die een fiets nodig hebben – maar zich dat niet kunnen veroorloven – aan een rijwiel helpen. Hoe? Simpel eigenlijk: via allerlei wegen krijgt Geef het Dordt namelijk voortdurend tweedehands fietsen en zogeheten ‘weesfietsen’ aangeboden. Alleen zijn die meestal niet direct herbruikbaar omdat er van alles aan mankeert.
En dus organiseren Suzan & co (én Da Vinci dus) in de komende maanden een aantal ‘fietsreparatiedagen’ op het plein voor de deur van de voormalige school aan de Merwedestraat, waar de stichting gevestigd is. Dáár kun je (als je hiervoor in aanmerking komt) een fiets komen ophalen, maar die moet je dan vervolgens wél zelf rijklaar maken.
Dat hoeven de ‘gegadigden’ niet alleen te doen, want ze krijgen hierbij hulp van Da Vinci-leerlingen die een opleiding tot fietsreparateur volgen. De eventueel benodigde onderdelen worden door Geef het Dordt geregeld. Ik vind het een wereldplan… geniaal in z’n eenvoud. Maar dat zijn briljante ideeën eigenlijk altijd toch?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s