Elke dag móet ik even in dat boek kijken…


Nee, ik ben geen boekrecensent, maar voor boeken over Dordt en de Drechtsteden maak ik altijd graag een uitzondering. Zo kreeg ik onlangs het – overigens letterlijk loeizware – boekwerk ‘Dordrecht en de Drechtsteden vanuit de wolken’ in handen en er is sindsdien (ik heb het nu ruim een week) nog geen dag voorbij gegaan zonder dat ik het even, vol verwondering open sloeg. Het betreft hier een boek vol luchtfoto’s, gemaakt tussen 1950 en 1990 door de inmiddels 20 jaar geleden overleden luchtfotograaf Bart Hofmeester. Daarin staan honderden haarscherpe afbeeldingen van Dordt, Zwijndrecht, Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht, Hardinxveld, Molenlanden, Alblasserdam en ’s Gravendeel, waarop goed te zien is hoe deze gemeenten zich na de oorlog in een moordend tempo ontwikkelden. Het ‘kijkfeest’ (je raakt écht niet uitgekeken) begint al bij de cover, waarop goed te zien is hoe de nieuwe Zwijndrechtse brug (de huidige dus) als het ware wordt ‘ingevaren.’ Verderop in het boek zien we ook stapsgewijs de diverse nieuwbouwwijken van Dordrecht tot stand komen. Eigenlijk ‘verbeeldt’ het boek letterlijk het imposante groeiproces dat de Drechtsteden (én ’s Gravendeel dus) in de afgelopen tientallen jaren doormaakten. Omdat ik zelf ben opgegroeid in Sterrenburg maakten de foto’s van het polderlandschap waarop de wijk uit mijn jeugdjaren als het ware is ‘neergezet’ op mij persoonlijk veel indruk. En nu woon ik alweer vele jaren aan de Vest en zie ik dat de plek waar nu mijn huis staat een tijdje dienst deed als parkeerterrein. Wat ik trouwens ook indrukwekkend vind zijn de luchtfoto’s die Hofmeester, kort na de watersnoodramp, boven Dubbeldam en Zwijndrecht maakte. Dankzij die foto’s drong pas écht tot me door hoe zwaar ook ‘onze’ regio door die ramp getroffen was. Dit in relatieve zin natuurlijk, want ik ben me bewust van het feit dat het in Zeeland allemaal nog zóveel tragischer was.
Mijn conclusie: prachtboek. Is het trouwens niet bijna Vaderdag?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s