Raadslid krijgt vaak kritiek en zelden applaus


Wat houdt het werk van een raadslid in, hoeveel tijd ben je daar mee kwijt en oh ja… krijg je daar ook nog iets van een vergoeding voor? Wie belangstelling heeft voor een lokale politieke carrière en, wie weet in de toekomst misschien zelfs wel een landelijke, is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de gratis webinar die de gemeente Dordrecht op 6 juli aan mogelijk geïnteresseerden aanbiedt. Ik vind dat een mooi initiatief en ik wil u ook graag vertellen waarom. Al héél wat jaartjes volg ik de lokale politiek op de voet en zag (en zie nog steeds) met eigen ogen dat het raadslidmaatschap, althans voor wie dat werk écht serieus oppakt, een pittige klus is. Kortom, ik heb respect voor die mensen die tijd en energie steken in de ontwikkeling van hun leefomgeving en die opkomen voor de belangen van hun plaatsgenoten. Raads- en commissieleden (dat kunnen gewoon je buren zijn) steken hun nek uit in de lokale samenleving en dat vind ik, in deze tijden waarin het grote ‘Toetie noch Blazie-orkest’ via de sociale media harder doorklinkt dan ooit, behoorlijk moedig. Applaus krijgen ze zelden, maar kritiek (ja, ook van deze columnist) en soms zelfs bakken vol met modder ontvangen ze in overvloed. Qua tijd (vaak náást hun baan) zijn ze er gemiddeld zo’n 16 tot 20 uur per week mee bezig en dan heb ik het alleen nog maar over inlezen en vergaderen; van raadsleden wordt immers ook verwacht dat ze zo vaak mogelijk ‘onder de mensen’ zijn om zich ter plekke te laten informeren over wat ‘reilt en zeilt.’ In het nog geen 120.000 inwoners tellende Dordrecht ‘verdient’ een raadslid daar alles bij elkaar ongeveer 2000 euro bruto per maand mee. Wie dat ‘easy money’ vindt en het voor die centen beter denkt te kunnen, moet dat dan gewoon maar eens gaan doen. Ik zou zeggen… meld je aan voor die webinar.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s