Pleisters plakken op plekken waar het niet bloedt…


Al zo lang ik in deze stad op het journalistieke vinkentouw zit, speelt zich hier een immer voortdurend misverstand af tussen de Welstandscommissie en de rest van de plaatselijke mensheid. Deze club – dat is althans de bedoeling – moet er voor zorgen dat er in Dordt niet al te wanstaltig gebouwd wordt en dat projectontwikkelaars, architecten en andere plannenmakers een beetje rekening houden met de omgeving of het al dan niet historische karakter van het pand waar ze in, op, achter of omheen bouwen. Da’s voorwaar geen sinecure, want de nood is hier hoog (woningnood in dit geval), de bouwhaast is hier dus groot en eh… tijd is geld. Daarbij komt dat niet alleen smaken, maar ook belangen verschillen. Op die smaken kom ik straks terug… eerst even die belangen. In Schaerweide bijvoorbeeld (da’s dat leuke jonge buurtje achter het 50KV Stroomstation aan de Oranjelaan) waren de nieuwe bewoners niet bepaald happy met die ‘blokkendozerige’ woontoren, die een projectontwikkelaar op en (half) rond dat stroomstation wilde zetten. Dat vond ik begrijpelijk aangezien die 23 meter hoge opbouw het uitzicht van de aldaar reeds woonachtige ‘Schaerweidenaren’ bederft, maar toch eigenlijk vooral ook omdat het gewoon een spuuglelijk ontwerp is… Folsom Prison ‘meets’ het huidige Stadskantoor, zeg maar. Kortom, projectontwikkelaar Gettgrip, kennelijk zelf ook geschrokken van al die commotie (en misschien ook wel even bij Hans Anders langs geweest) maakt een nieuw, bescheidener (lager) ontwerpje, waar iedereen verder wel mee kan leven. Nou ja, behalve de dan de ietwat wereldvreemde leden van de welstandscommissie die het oorspronkelijke hoogbouwpan kennelijk wél reuze-geinig vonden en omdat ze een rolberoerte krijgen van het feit dat de projectontwikkelaar nu wat balkonnetjes aan het voormalige stroomstationnetje wil bevestigen. En zo kom ik terug op dat misverstand: de Welstandscommissie in deze stad plakt bij voortduring pleisters op plekken waar het helemaal niet bloedt. Dat krijg je als je tijdens dat plakken louter naar je eigen navel staart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s