Kiltunnel had al lang tolvrij moeten zijn


De Westerscheldetunnel tussen Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland blijft een toltunnel. De Tweede Kamer heeft het voorstel verworpen deze oeververbinding tolvrij te maken om Zeeland te compenseren voor het mislopen van de marinierskazerne. Mocht dat voorstel wél een Kamermeerderheid gehaald hebben dan zou de regio Drechtsteden de bedenkelijke eer hebben om opgescheept te zitten met de enige nog overgebleven toltunnel van Nederland. Zóver is het dus niet gekomen, al blijf ik het bedenkelijk vinden dat de Kiltunnel, óók na 44 jaar, nog altijd een betaaltunnel is.
En ook al heb ik de diverse rekensommetjes, die mij in de afgelopen twintig jaar aangaande de exploitatie van deze ‘onder-Kilse’ verbinding tussen Dordt en de Hoekse Waard zijn voorgelegd, al dikwijls bestudeerd… ik krijg er nog altijd een beetje een eh, Bassie-gevoel bij: ik snap het wel, alleen ik begrijp het niet. Waarom is de Kiltunnel (met een lengte van ruim 400 meter trouwens ook nog eens betrekkelijk kort) nog altijd een toltunnel? Elk jaar rijden er ruim vier miljoen mensen doorheen dus dat ding had inmiddels al lang en breed afbetaald kunnen zijn. Een simpel rekensommetje leert me dat al die tolmuntjes bij elkaar goed zijn voor een opbrengst van ongeveer zeven miljoen euro per jaar. Daar kun je een geinig tunneltje voor runnen zou je zeggen, maar kennelijk zijn de jaarlijkse exploitatiekosten (vanwege allerlei nog altijd niet afbetaalde rentedragende leningen én een momenteel gaande renovatie) ook vandaag de dag zelfs een miljoen hoger en moet het negatieve saldo elk jaar worden aangevuld door de provincie (50%), de gemeente Dordrecht (42%) en de gemeente Hoekse Waard (8%).
Ik vind dat niet alleen belachelijk, maar ook beschamend: toen de tunnel in 1977 in gebruik werd genomen luidde de bestuurlijke belofte (ik heb het even opgezocht) dat het ding na 15 jaar volledig tolvrij zou zijn. Benieuwd welke politieke partij zich bij de komende gemeenteraadsverkiezingen serieus gaat inzetten om deze schandvlek alsnog weg te poetsen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s