De Passage is en blijft ‘een pareltje’


En toen bevond ik me zomaar ineens in De Passage. Nou ja… ik moest vanwege een werkafspraak in Zwijndrecht zijn en dacht ineens: hoe zou het eigenlijk met dit ooit zo gezellige winkelcentrumpje gesteld zijn? Kortom, autootje gestald, harinkje gescoord (goeie viskar daar) en poolshoogte genomen. Nu moet ik daar bij vermelden dat ik mijn loopbaan bij dit dagblad ooit begon in Zwijndrecht en nu wil ik helemaal niemand beledigen, maar ‘aan de overkant’ was medio jaren tachtig, nou niet bepaald veel te beleven en voor een jonge verslaggever voelde Zwijndrecht destijds eerlijk gezegd zelfs aan als een soort ballingschap. Het Veerplein (nu een toplocatie) was in die jaren nog eh… behoorlijk horeca-arm en een beetje saai en dus was de Passage eigenlijk zo’n beetje het enige kloppende hart van een verder ‘centrum-loze’ gemeente. Inmiddels was ik er, tot vorige week dus, al minstens een jaar of tien niet meer geweest en daardoor voelde mijn weerzien met dit inmiddels 65 jaar oude winkelcentrum tóch een beetje aan als een ‘walk through memory lane.’ Dat weerzien viel niet tegen, al maakte De Passage wél een enigszins verwaarloosde en verlaten indruk op me. Anderzijds ontdekte ik hoe het winkelcentrum in, laten we zeggen nostalgisch opzicht, juist in deze tijd verrassend fraai tot zijn recht komt… écht een monumentje in wording, in mijn ogen.
Ik heb geen idee hoe men bij de gemeente tegen dit winkelcentrum aankijkt: heeft het toekomst of staat het juist in de weg met het oog op een ‘vernieuwbouwde’ toekomst? Geen idee eigenlijk. Mijn gevoel is dat Zwijndrecht met De Passage iets heel moois in handen heeft. Wat ik voor me zie is een combinatie van een multiculturele versmarkt, kleinschalige winkels (beetje ‘arty farty’) en trendy horeca. In potentie heeft dit stukje Zwijndrecht alles in zich om ‘hip and happening’ te worden. Ik hoop dan ook dat het gemeentebestuur, door de vergane glorie heen, inziet wat een pareltje De Passage eigenlijk is.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s