Wie ‘runt’ nu eigenlijk de stad?


De opkomst en de ondergang van Beter Voor Dordt draagt alle ingrediënten in zich voor een televisiedrama in dertien delen. Er was verraad, er waren ruzies, er zijn vriendschappen kapot gegaan, de arrogantie van de macht sloeg toe, er werd champagne gehesen, met deuren geslagen, gelachen en gehuild. Hoe dan ook… van ooit vijftien, naar acht en uiteindelijk naar nog slechts één zetel in de gemeenteraad rechtvaardigt de vraag wie er op dit moment nou eigenlijk nog ‘baas’ is in deze stad? Formeel moet je natuurlijk zeggen: dat is en blijft de gemeenteraad, want op zich maakt het niet zoveel uit dat zeven van de acht leden van een 39 zetels tellende raad geen oranjezwart jasje meer dragen; de gemeenteraad heeft immers, in welke samenstelling dan ook, uiteindelijk altijd het laatste woord. Maar dát bedoel ik even niet… mijn vraag is: wie bepaalt nu de koers binnen het college van b en w? Dat college telt nu vijf wethouders, waarvan er één (Sleeking dus) in september vertrekt. Hij zal volgens mij, tot aan de verkiezingen van maart 2022, niet vervangen worden en de nog overgebleven BVD-wethouder (Marco Stam) heeft binnen het huidige college nauwelijks nog enige ‘zeggingskracht’ omdat hij in de raad niet meer over de nodige rugdekking beschikt. De drie overige wethouders komen van de VVD (Burggraaf), het CDA (Heijkoop) en de Christenunie/SGP (Van der Linden). Van alle drie durf ik, als beroepsvolger, te stellen dat zij naar behoren functioneren, al zegt mijn gevoel dat Burggraaf (uiteindelijk de man die over de centjes gaat) straks het grootste deel van het Sleeking-dossier in zijn aktetas gestopt krijgt. Binnen de raad is de VVD, met vijf zetels, nu trouwens ook de grootste coalitiepartner. Bij de meest recente (landelijke) verkiezingen bleek al dat de VVD in deze stad de meeste kiezers trok en hier dus virtueel de grootste is. Het BVD-debacle gaat er voor zorgen dat dit straks ook letterlijk het geval is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s