Handleiding voor de digitale dorpspomp…


Vanwege mijn werk ‘hang’ ik nog wel eens een half uurtje rond op de Facebookpagina van mijn krant. Het is immers, zeker voor een columnist, aardig om te weten hoe bepaalde gebeurtenissen, plannen, maatregelen en ideeën (en dáár dan weer onze artikelen over)  door stad- en streekgenoten ‘begrepen’ of op z’n minst ontvangen worden. Dat is soms reuze boeiend om te lezen, al word ik de laatste tijd ook wel eens wat sombertjes als ik via de sociale media de temperatuur van stad en land opneem. Om historicus Maarten van Rossem maar eens aan te halen, ‘Facebook begint meer en meer een trapveldje voor zwakbegaafden te worden.’ Da’s misschien wat overdreven gesteld, maar laat ik het zo zeggen: op Facebook (en trouwens ook op Twitter) kom je gelukkig heus nog wel een paar vrolijke snuiters tegen (Schattige poesjes, mooie zonsondergangen, felicitaties, condoleances en Tante To op de camping), maar voor het overgrote deel wordt er toch voornamelijk gemopperd, gescholden, geoordeeld, veroordeeld en vooral ge-vóóroordeeld. Speciaal voor de vaste lezers van mijn dagelijkse column presenteer ik vandaag dan ook alvast een kleine voorpublicatie van mijn binnenkort te verschijnen  ‘Handleiding voor de digitale dorpspomp.’ Kortom, Facebook en Twitter in een notendop en dan vooral de vooroordelen waar u eh… beter maar even doorheen kunt prikken om een depressie te voorkomen. Daar gaat ‘ie dan: Asielzoeker: kansenparel; Burgemeester: dictator; Coronacijfers: leugens; Klimaat: linkse hobby; Kunst: nóg linksere hobby; Politicus: zakkenvuller; Politieagent: sukkel; Toezichthouder: sukkel zonder politiediploma; Roetveegpiet: gevlekte landverrader; Dordt: klotestad; Zwijndrecht: klotedorp; Hardinxveld: gereformeerd klotedorp; Nederland: kloteland; Premium artikel: ‘Ik kan het niet lezen maar ik heb er wel een mening over’; Feit: mening op Facebook die me goed uitkomt’; Overheid: ze/hullie; Columnist: eikel.
Mijn advies: bestel mijn boek bij uitgeverij ‘Help Thies de winter door’ en laat Facebook wat vaker links liggen. Het leven daar buiten is zóveel leuker.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s