Woonplicht hier nu snel invoeren…


In Zwijndrecht wordt er al mee geëxperimenteerd… Dordt aarzelt nog. Waar ik het over heb? Over woonplicht, ofwel kopers van huizen verplichten om het huis dat ze kopen ook daadwerkelijk te gaan bewonen. Waarom? Om te voorkomen dat opkopers nieuwbouwwoningen opkopen om ze vervolgens direct weer met winst door te verkopen of tegen een stevige maandprijs te verhuren. Gebeurt dat dan? Jazeker… in Zwijndrecht bijvoorbeeld was een deel van die nieuwe woningen aan de Koninginneweg al aan ‘giga-huisjesmelkers’ verpatst nog vóórdat ze daadwerkelijk waren opgeleverd. Er hebben dus mensen geld verdiend door handig in te spelen op een stijgende vraag. Dat zou je slim kunnen noemen, maar het voelt toch vooral wat misdadig aan. Stel je voor… er is maar één bakker in de wijde omgeving en die bakt vijfduizend broden. U wil daar een brood kopen,  á raison van, laten we zeggen twee euro, maar alle schappen zijn leeg. ,,Sorry’’, zegt de bakker. ,,Ik ben net hélemaal uitverkocht.’’ Vervolgens loopt u met uw knorrende maag naar buiten en u ziet al die broden (gebakken dus door de bakker die u net verliet) in een pand aan de overkant staan, alleen kosten ze daar drie euro per stuk. Natuurlijk vindt u dat een luizenstreek, maar u heeft nu eenmaal honger en ook nog eens kinderen te voeden dus u koopt daar morrend een peperduur brood. Wie is hier nou de schurk? Alleen die opkoper of eh… misschien ook wel die bakker die (om zijn eigen risico af te dekken) wel érg snel akkoord ging met die deal. En gaat een gemeente die dit allemaal laat gebeuren hier helemaal vrijuit?
Kortom, ik zeg… snel invoeren die woonplicht in Dordrecht. De woningschaarste (vooral voor starters) neemt hier immers bijna onmenselijke vormen aan. Het gemeentelijk excuus ‘Wij wachten nog even op een mogelijke wetswijziging die momenteel door demissionair minister Ollongren wordt onderzocht’ is als eh… wachten op Godot. Die kwam ook niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s