‘Blijf met je rotpoten van m’n rotstad af’


Eigenlijk zou je dat project van die Britse kunstenaar Edward Clydesdale nu al geslaagd kunnen noemen. Hij wil in oktober een enorme tjalk door de tuinmuur van het Dordrechts Museum richting Het Hof laten slepen en de brokstukken van dat (vooraf geblakerde schip) moeten dan de route markeren naar het aldaar gelegen museum Hof van Nederland, dat inderdaad méér publiek verdient.
Sinds het moment dat bij de bevolking en bij de, óf pittende, óf matig geïnformeerde gemeenteraad (beetje van allebei, denk ik) écht duidelijk werd dat er een monumentale muur en zelfs een kinderspeelplaatsje voor dat project moeten wijken is het eiland in rep en roer. En alleen al om die reden vind ik het project dus op voorhand al geslaagd, want niet alleen schoot zo’n beetje half Dordt in de stresvlekken, tegelijkertijd werd  op fraaie wijze duidelijk dat Schapekoppen zich niet graag ‘in de boot’ laten nemen en oprecht houden van de stad, waar ze toch óók vaak een beetje op mopperen. Kortom, het aloude credo ‘Blijf met je rotpoten van mijn rotstad af’ doet hier overduidelijk opgeld. Nogmaals… project geslaagd (want reuring en we lullen erover) dus daadwerkelijk uitvoeren is al niet eens meer nodig.
Maar wie gaat dat besluit nemen? Ik bedoel, dit project werpt op prachtige wijze de vraag op wie er in deze stad nou eigenlijk de dienst uitmaken?  Zijn dat de ambtenaren die hier kennelijk ‘carte blanche’ hebben, of is dat het college dat inmiddels bewezen heeft op kunstgebied voortdurend in het duister te tasten? Ik hoop dat het – zoals dat ook hóórt te zijn – gewoon de gemeenteraad is die, al dan niet met het oog op naderende verkiezingen (sorry, ik ben nu eenmaal altijd wat wantrouwig) het besluit neemt om hier schoon schip te maken. Als ik goed geteld heb is de raad in meerderheid tegen en die raad zit er namens ons toch? Of denk ik nou te simplistisch?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s