Wie komt er nog in Hastings of Recklinghausen?


Al 25 jaar zijn ‘we’ (Dordrecht dus) bevriend met Bamenda in Kameroen en dat vind ik mooi, te meer daar ik veel sympathie en bewondering heb voor de mensen die daar zoveel tijd en energie insteken.
Dit wordt dan ook zeker geen oordelende column van mijn kant over nut en noodzaak van stedenbanden, want ik ben er al lang en breed van overtuigd dat Dordtse professionals en vrijwilligers in zowel Bamenda als in het Zuid-Afrikaanse Dordrecht veel goeds en moois brengen. Trouwens, we hebben ook een vriendschapsband met de Bulgaarse havenstad Varna en ik heb de indruk dat ook deze jumelage, ja ook op zakelijk gebied, nog altijd springlevend is. En nee, begin nou niet meteen te klagen over de kosten die dat met zich mee brengt, want volgens mij besteedt de gemeente daar hooguit anderhalve ton per jaar aan en we liggen hier niet aan de geeuwhonger, dus wat mij betreft moeten we daar gewoon niet te veel over zeuren.
Alleen vroeg ik me ineens af: hoe zit dat nou met onze oudste banden die we met Hastings in Engeland en Recklinghausen in Duitsland hebben? Gebeurt er daar nog wel eens iets op eh… jumelage-gebied? Volgens mij begon het in Hastings ooit met zwemverenigingen, roeiers en muziekgezelschappen en was die Duitse connectie, die al kort na de oorlog ontstond, vooral een soort eh… symbolische wiedergutmachungsschnitzel om ‘Het Grote Vergeven’ een beetje op gang te brengen? Niks mis mee hoor, maar ik vermoed toch dat die band met Hastings en Recklinghausen nou niet bepaald meer leeft onder de Dordtse bevolking. Of heb ik het mis en trekken er jaarlijks nog heel veel Dordtse cultuur- en/of sportclubjes oost- of westwaarts?
Persoonlijk kom ik overigens nog heel graag in Hastings, dat ik medio jaren tachtig leerde kennen toen ik, als destijds beginnend verslaggever, een keertje mee mocht met zo’n uitwisselingstripje. Mijn liefde voor die mooie ouwe kustplaats is daarna nooit meer over gegaan.

Advertentie

2 reacties

  1. Mooi stadje dat Hastings. Samen met Jan Wiersma hebben we destijds 3 uitwisselingen georganiseerd. We gingen met 3 bussen vol muzikanten, dansers, kunstenaars etc. etc. Burgemeester Noorland ging ook mee in zijn dienstauto. Er waren exposities in hun lokale museum en optredens in The White Hall. De laatste keer staken we ’s avonds over van Duinkerken naar Ramsgate met windkracht 9. Het bleek een gigantische storm te zijn geweest aan de overkant en mochten we niet verder rijden van de politie. Ondanks de problemen daar werden we de dag erna gastvrij ontvangen door de Hastingers. We hebben er nog een originele rode Engelse telefooncel in het Stadskantoor aan overgehouden.

  2. Mijn man heeft jarenlang meegedaan aan de halve marathon in Hastings. Ook mijn dochter heeft meegedaan aan een atletiekwedstrijd op de boulevard van Hastings. Zij waren lid van Parthenon. We hebben nog steeds contact met de mensen waar mijn man mocht overnachten. Ieder jaar was er een uitwisseling. Nu nog proberen we Elk jaar in de herfstvakantie of meivakantie een paar dagen in Hastings door te brengen. Gezellige stad in een nog mooiere omgeving, de badplaats waar ik als kind mooie herinneringen aan heb, Vanuit mijn geboorteplaats Sevenoaks met de trein naar Hastings was in die tijd voor mij het ultieme uitje. Linda Wouters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s