Met Hanneken moet je niet gaan ‘polderen’


Net terug van vakantie en de witte pagina’s verdwijnen alweer gestaag uit mijn agenda. Gek eigenlijk dat ik daar, met het vorderen der jaren steeds vaker een dubbel gevoel bij krijg… ik bedoel… eigenlijk is het, voor een kleine zelfstandige als ik, prachtig als de agenda zich na een vakantie weer gestaag vult. Aan de andere kant vind ik het toch ook wel weer lekker als ‘ie gewoon nog even lekker leeg blijft, want dat biedt mij de gelegenheid om mijn dagen, zoals ik op Terschelling doorgaans pleeg te doen, wat spontaner in te vullen. Maar ach, ik val u lastig met een luxeprobleem; ik doe vooral dingen die ik leuk vind en ik krijg daar nog voor betaald ook, dus eh… wat ik zeur ik nou eigenlijk helemaal?
Tijdens mijn vakantie heb ik veel nagedacht over Hanneken of Choephore… u weet wel, dat prachtige kunstwerk van Gerhard Lentink dat momenteel (althans op schaal) zichtbaar is in de Torenkamer van de Grote Kerk. Dit beeld krijgt wellicht een andere plek dan die oorspronkelijk door de kunstenaar ‘gedroomde’ locatie aan de kop van Stadswerven, maar eh… moeten we daar nou écht blij mee zijn? Dat hele radarverhaal wil er bij mij nog steeds niet in hoor. Waarom zou dat kunstwerk storend werken op het scheepvaartverkeer terwijl die veel grotere brug daar vlakbij kennelijk geen problemen oplevert? We legt mij dit uit? Kunstenaar Lentink is inmiddels bereid eventueel akkoord te gaan met een plekje nabij Kinepolis, maar ik weet zeker dat hij, net als ik, diep van binnen gruwelt van deze ‘polderoplossing.’ Dit kunstwerk is simpelweg te imposant en (nu al) té iconisch om het binnenstedelijk te ‘verstoppen. Hanneken, naar verwachting óók nog eens goeddeels gefinancierd middels crowdfunding, kán gewoon hét ultieme visitekaartje (tevens pr-instrument) van de stad worden en dat kan ze eigenlijk alleen zijn vanaf die oorspronkelijk beoogde droomplek. Dit is een kans die je als stad simpelweg niet mag laten liggen.

2 reacties

 1. Waarom haar niet neerzetten in de buurt van de Kop van het Land of een mooie bocht van de Biesbosch ? Dan zou het niet ondenkbaar zijn dat een visarend in nest in haar schaal bouwt en we de jongen vandaar in het voorjaar zien uitvliegen. Dat is ook een stukje symboliek !

 2. Beste Kees,
  De hele discussie rond Hanneken verbaast mij niet. Er zijn altijd verschillende meningen. Wat mij wel verbaast is het verhaal van de verstoorde radar van RWS. Zoveel hoge gebouwen nabij de lokatie zouden toch ook verstoring moeten geven.
  Maar wat bij mij de doorslag gaf is de nieuwe prins Clausbrug! Deze staat al weken open! (Zal ongetwijfeld een goede reden voor zijn)
  Heeft dit dan geen invloed op de radarreflectie?
  Het versterkt mijn beeld dat het radarverhaal een technische smoes is om van de lokatie van het beeld af te komen!
  Mvg Gerard

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s