Tijd voor een Dordtse Kieswijzer


Ik weet het… maart 2022 is nog ver weg, maar geloof me, na het inmiddels traditionele gesteggel over vuurwerk, vreugdevuren en het kleurtje van Piet is het toch écht alweer bijna zover. In Dordt worden de gemeenteraadsverkiezingen interessanter dan ooit, omdat er nu zoveel meer onzekere factoren zijn dan bij voorgaande verkiezingen. Wat doen de BVD-spijtoptanten bijvoorbeeld? Vormen zij straks, als één geheel, een nieuwe partij? En hoe gaat die dan heten? Ik geef ze een tip: doe iets met Dordt in de naam, of eh… Schapetrots, want dát spreekt de kiezer (die nauwelijks de moeite neemt om ‘programmaboekjes’ te lezen) vast aan. Om die reden denk ik ook dat de partij Gewoon Dordt (slimme naam) best wel eens zou kunnen profiteren van het grote BVD-echec. En wat doen de BVD-overblijvers? Komt er een aansprekende nieuwe lijst met kandidaten en weet de partij de schade dan tóch nog te beperken? En eh… waar gaan straks de 4732 Dordtse stemmen naartoe van D66, dat in maart (als gevolg van interne ruzies) niet eens meedoet aan de verkiezingen alhier? Gaan de nieuwkomers Partij voor de Dieren en DENK daar mee weglopen? Hoe zit het trouwens verder ‘op links?’ Doet de SP straks nog mee? Krabbelt de PvdA weer wat op? Zet de gestage lokale groei van GroenLinks door? Het lijkt mij (gratis advies) overigens niet onverstandig als de ‘progressieven’ op dit eiland een symbolische lijstverbinding aangaan… onder de naam ‘Dordt Over Links’ bijvoorbeeld. Nóg meer vragen: gaat de VVD (nu 5 zetels) hier straks misschien wel de grootste worden? Gaat het CDA ook lokaal pijn voelen van het Omtzigt-debacle? Spint de PVV (hier tot op heden toch écht een beetje onzichtbaar) garen bij al die chaos?
Ondanks dit alles zie ik toch het liefst dat we onze keuze straks maken op basis van visies en voorgenomen beleid en ons niet te veel laten (af)leiden door kretologie, ‘smoelen’ en emoties. Tijd dus voor een Dordtse Kieswijzer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s