We staan nu ‘op de kaart’ in Hilversum


De televisie bestaat zeventig jaar en aangezien ik – grotendeels in het laatste decennium van de vorige eeuw – voor de publieke omroep (Veronica, VARA en AVRO) heb gewerkt, voel ik me zelf ook een beetje onderdeel van die geschiedenis. Eerlijk gezegd was en bleef ik, gedurende mijn televisie- en radiojaren toch altijd een verdwaalde Schapekop in ’t Gooi. Waarom? Omdat Dordrecht in omroepland Nederland simpelweg niet bestond. Ja, mijn collega’s in de VARA-kantine hadden er heus wel eens van gehoord (‘Daar scheur ik altijd langs als ik naar Frankrijk ga) maar het werd toch altijd wel weer als eh ‘een tikkie bijzonder’ ervaren dat ik daar nog altijd woonde. Ik legde dan uit dat wij in Dordt ook over riolering en openbaar vervoer beschikten en vaak ook stak ik dan mijn inmiddels wat ingesleten prevelementje over Johan, Cornelis, Aelbert en Ary af, maar een buitenbeentje wás en bleef ik in ’t Gooi.
En dus beschouwde ik het als een bijna heilige taak om eh… méér Dordt in de programmering te fietsen. Kortom, moest er een reportage gedraaid worden over, ik noem maar wat, een orgelman, een rechtbanktekenaar, een amateurvoetbalclub of een buurthuis dan draaide ik die in Dordt en zochten we, voor een of ander programma een ‘deskundo’ (op welk gebied dan ook) dan bladerde ik altijd eerst in mijn Dordtse telefoonboekje.
Inmiddels is er veel veranderd: Hilversum heeft Dordt inmiddels ontdekt als zijnde een ‘televisiegenieke’, want monument- en waterrijke stad, hetgeen ruim twee jaar geleden, prachtig tot uitdrukking kwam in de Dordtse editie van The Passion. Eerder al kwamen Willem, Max Sinterklaas en de Van Rossems hier op bezoek en recentelijk deden André van Duin en Janny van der Heijden Dordrecht aan voor de serie ‘Denkend aan Holland.’ Binnenkort staat Dordt centraal in de EO-serie ‘Typisch …’ en bezoekt cabaretier Jochem Meijer ‘onze’ Biesbosch in zijn nieuwe programma ‘Jochem in de Wolken.’ Dordt begint een heus kijkcijferkanon te worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s