Praat en denk mee over ‘aanpak’ van armoede in Dordt


Het Platform tegen Armoede in Dordrecht bestaat tien jaar en laten we eerlijk zijn… dat is eigenlijk tien jaar te lang. Maar helaas, deze instelling is gewoon kei- en keihard nodig op dit eiland. Waarom? Omdat er hier nog altijd té veel mensen wonen die het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden. Om hoeveel mensen het precies gaat weet ik niet, maar uitgaande van het feit dat één op de negen Dordtse gezinnen onder het bestaansminimum leeft, kun je stellen dat op z’n minst tien… misschien zelfs wel vijftienduizend plaatsgenoten dagelijks met armoede te kampen hebben.
Komende zondag is het Wereld Armoededag en juist op deze dag ‘viert’ het Platform tegen Armoede haar tienjarig jubileum met een bijeenkomst in Speeltuin Zeehavenkwartier. Dan gaan we (ik mag die dag gespreksleider zijn) het debat aan over armoedebestrijding in deze stad. Die gesprekken zullen voor een groot deel in het teken staan van communicatie, want juist op dát gebied valt er nog veel te bereiken. Armoede is namelijk niet louter en alleen een gevolg van geldgebrek. Je kunt driegende financiële problemen, zo blijkt uit de praktijk, makkelijker ‘tackelen’ door ze in een vroegtijdig stadium te signaleren. Een armoedeval is immers niet zelden het gevolg van communicatieperikelen: onleesbare brieven en formulieren bijvoorbeeld (daar is nog veel winst te boeken), een – laat ik het netjes zeggen – soms nét verkeerde ‘aanspreektoon’ van een uitkeringsinstantie en een gebrek aan vertrouwen en flexibiliteit van overheidswege… dát soort dingen dus. En natuurlijk draait het uiteindelijk om geld, of beter gezegd om geldgebrek met als gevolg oplopende schulden, rekeningen die niet of te laat betaald worden, inbeslagnames en schuldsaneringen die soms onbegonnen werk lijken, maar geloof me… er kan op dit gebied nog zóveel ‘winst’ geboekt worden. Dáárover en over nog veel meer draait het komende zondag en u kunt daarbij aanwezig zijn om mee te denken en mee te praten.
Aanmelden kan via info@platformtegenarmoede.nl

Advertentie

Eén reactie

  1. Voor de meeste mensen die in armoede leven, zou het al prettig zijn als het “eigen schuld” stigma eens verdwijnt. Let op! morgen kan jij ook in vergelijkbare omstandigheden terecht komen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s