Hoogbouw ‘op z’n Deens’ past perfect bij Dordt
Hoogbouw… ik schreef er de afgelopen jaren al vaker over en voel me nu weer ‘getriggerd’ vanwege die nu bijna voltooide 215 meter hoge Rotterdamse Zalmhaventoren die vanuit Dordt, als je hier althans op een hoge plek gaat staan, bij helder weer goed te ontwaren is. Er staat trouwens nog meer woontorens op stapel in de Maasstad en die worden, mocht de gemeenteraad dit toestaan, misschien zelfs wel 250 meter of hoger. Als die, over enkele jaren, klaar zijn krijgen we, vanaf nog véél meer plekken in de Merwestad, een wel héél permanente reminder van het feit dat Rotjeknor hemelsbreed ‘griezelig’ dichtbij ligt. Als ik op dit moment (vanaf hoge appartementen aan het water of vanaf de Spuiboulevard) dat steeds hoger wordende Rotterdam zie liggen krijg ik soms zelfs het gevoel dat ik eigenlijk al in Rotterdam-Zuid wóón. En nu hebben we, ja óók in deze stad, momenteel ook nog eens te kampen met een moddervette wooncrisis en daar komt, juist voor Dordt nog bovenop dat de ruimte hier schaars en ‘begrensd’ is vanwege het simpele feit dat we een eiland zijn. Om die reden is de vraag gerechtvaardigd of we hier, op korte termijn, meer ‘de lucht in’ moeten gaan bouwen. Nu hoeven we Rotterdam in hoogte natuurlijk niet naar de kroon te steken, maar qua originaliteit kunnen we ons wel degelijk onderscheiden. Hoe? Door bijvoorbeeld groen te bouwen (verticale tuinen, á la die Eindhovense Trudo Toren), maar wellicht ook met, laten we zeggen, wat meer gedurfde ontwerpen, die aansluiten op het zo oer-Hollandse karakter van Dordt. Dat hoeft niet per definitie héél duur te zijn en ook niet superhoog; in Kopenhagen bijvoorbeeld wordt er momenteel volop geëxperimenteerd met betaalbare en vooral ook duurzame middenhoogbouw die er werkelijk fantastisch uitziet. Voor steden als Dordrecht lijkt middenhoogbouw ‘op z’n Deens’ (tot 70 meter) me eigenlijk sowieso de beste zienswijze. Ik ben benieuwd naar uw mening hierover.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s