Een glasheldere ‘routeplanner’ van het CDA…


Woningnood, woningschaarste, woningcrisis… het zijn begrippen die momenteel het landelijke nieuws domineren. Ook in Dordt is het al jaren lang simpelweg niet meer te doen voor starters (met een nog smalle beurs) om een betaalbaar huur- of koophuis te vinden. Jonge stellen die een gezinnetje willen stichten staan soms bijna tien jaar op een wachtlijst voor een huurhuis en blijven daardoor noodgedwongen bij hun ouders wonen. Kopen in plaats van huren is voor hen ook geen optie omdat er te weinig huizen ‘op de markt’ zijn tegen een voor starters haalbare prijs. Want ga er maar aan staan: je bent jong en je moet even een tonnetje of drie, vier ophoesten… dat krijg je niet zomaar van de bank. In de algehele ‘wanhoop’ die hierdoor ontstaat wordt er dan ook nog eens behoorlijk overboden door mensen die (soms met hulp van familie) wél net even dat halve tonnetje meer kunnen neertellen. Als gevolg van dit alles komt ook nog eens de ‘natuurlijke’ doorstroming in gevaar, want huizenbezitters op leeftijd blijven noodgedwongen zitten waar ze zitten omdat ze, héél begrijpelijk, geen appartement willen of kunnen kopen dat kleiner én duurder is. En dan zijn er, tot overmaat van ramp, ook nog eens kapers op de kust (lees speculanten) die van deze ‘patstelling op de markt’ gebruik maken door vrijgekomen woningen (ook nieuwbouw) snel op te kopen om ze vervolgens met vette winst weer door te verkopen. Om die praktijken een halt toe te roepen zou er in Dordt een anti-speculatiebeding – in welke vorm dan ook – moeten worden ingevoerd. Om dit te bewerkstelligen bood het CDA alhier burgemeester en wethouders eerder deze week het al reeds beproefde handvest ‘Zelfbewoningsplicht’ aan. Deze ‘routeplanner’ is een, door het Dordtse gemeenteraadslid Theo Oostenrijk bewerkte (geheel en al op dit eiland toegespitste) versie van een nota, die in Helmond inmiddels door het college omarmd is. Ik zeg… snel oppakken dit glasheldere handvest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s